Страсний тиждень: Великий Вівторок

Наближаючись до Своїх Страждань Господь був особливо близький та відвертий зі Своїми учнями. Господь втішає їх, відкриваючи що за скорботами прийде радість, що на них чекає нагорода у Майбутньому Царстві.

Тепер Христос говорить про свої майбутні страждання майже відкрито, не прикровенно але особливо ясно для того щоб підготувати учнів до цього. Разом із тим, Господь не приховує того, що і їх, і всіх християн взагалі, чекає така сама доля, як і Його ― Божественного Учителя:

«Пам’ятайте слово, яке Я вам сказав: Якщо Мене гнали, будуть гнати і вас; якщо Мого слова дотримувалися, то будуть слухати і ваші. Якщо світ вас ненавидить, знайте, що Мене раніше за вас зненавидів. Як би ви були від світу, то світ любив би вас; але Я обрав вас від світу, тому і ненавидить вас світ».

Ніч на вівторок Христос провів, як і попередню, у Віфанії і зранку прийшов до Ієрусалимського храму де багато вчив і проповідував. Першосвященники і старійшини, чуючи Його притчі розуміли, що Він говорить про них, і хотіли Його схопити та вбити, але не могли цього зробити через велику кількість народу, що збирався довкола Нього.

Саме сьогодні Спаситель оповів притчу про розумних і нерозумних дів. У ній Царство Небесне подібно до 10 дів, котрі взявши світильники вийшли на зустріч жениху. Із них п’ять було мудрих і п’ять нерозумних.

«Нерозумні взяли з собою світильники, але не взяли масла, а розумні взяли світильники і ще сосуди із маслом. Оскільки жених затримався, усі задрімали. Але опівночі почувся голос: ось, жених йде, виходьте йому на зустріч. Тоді встали всі діви, підправили свої світильники.

Нерозумні ж сказали мудрим: дайте нам свого масла, оскільки наші світильники гаснуть. А мудрі відповіли: щоб не трапилось недостачі ні у вас ні у нас, краще йдіть до продавця і купіть собі.

Коли ж вони пішли купляти масло, прийшов жених, і готові увійшли з ним на шлюбну учту, і двері було зачинено. Пізніше при ходять і другі діви, і говорять: Господи! Господи! Відчини нам. Він же сказав у відповідь: істинно говорю вам, не знаю вас». ( Євангеліє від Матфія, 25:1– 13.)

Цією притчею Господь закликає нас бути постійно на сторожі, оскільки ніхто не знає коли прийде Син Божий судити живих і мертвих. У наш час потрібно пам’ятати цей заклик більш ніж будь-коли, оскільки саме зараз багато неуважних та сплячих.

Душевний сон ― це не тілесний сон, що укріплює організм, а навпаки, сон нездоровий, хвороблива сплячка, у якій люди ганяються з клопотами і думають, що живуть справжнім життям, забуваючи про душу, про Бога та про Майбутнє Вічне Життя.

Притча повчає нас тому, щоб прийнявши віру ми супроводжували її добрими справами, якими тільки і може підтримуватися наше духовне життя.

Нерозумні діви, що вийшли на зустріч женеху не підготували для своїх світильників єлея добрих справ. Мудрі ж разом із світильниками запаслись і добрими справами, щоб достойно зустріти жениха.

Так і все наше життя повинно бути підготовкою до зустрічі з Господом, а для цього протягом нього ми повинні постійно піклуватися про те, щоб мати та зберігати живу віру і гарячу любов до Бога, Джерела любові, та до ближніх.

Добавить комментарий