15 травня Українська Православна Церква відзначає день пам’яті мучеників Зої та Еспера

Святі Єспер та Зоя були подружжям і мали двох синів – Кіріака та Феодула. Вони перебували в рабстві у знатного римлянина Катулла та його дружини Терції, які переселилися з Риму в памфілійське місто Атталію, розташоване на південному узбережжі Малої Азії. Господар Єспера та Зої придбав їх разом з дітьми у малоазійській області Фрігії.

Катулл був ревним ідолопоклонником і часто приносив жертви ідолам. Тому Єспер, Зоя та їхні діти не вживали ідоложертовних страв, які отримували від своїх господарів, і лише ввечері приймали ту їжу, яка посилалася їм з Божого промислу і не була осквернена язичницькими обрядами.

Обов’язки Зої полягли в годівлі домашніх тварин, а її чоловік та сини виконували інші роботи по господарству. Якось свята Зоя взяла їжу, яку отримала від своїх господарів, підійшла до воріт будинку і сказала воротарю, щоб той пішов відпочити, бо втомився від нічного вартування. Сама ж вийшла за ворота і роздала їжу бідним та мандрівникам, що підходили до воріт. При цьому Зоя вмовляла їх прийняти християнську віру.

Сини Єспера та Зої першими вирішили постраждати за Христа. Вони розказали свій намір матері та просили її повідомити про їхню віру господарю. Однак Зоя зволікала, бо побоювалася, щоб її діти не устрашилися мук і не відреклися від Господа.

Одного разу, коли Катулл звідкись повертався додому, Кіріак та Феодул зустріли та привітали його. При цьому вони назвали Катулла господарем своїх видимих тіл, а господарем душ невидимих назвали Господа Іісуса Христа. Катулл здивувався таким словам юнаків і повелів покликати їхніх батьків.

Оскільки Єспер перебував на роботах в поселенні Трітонії, то до нього з’явилася тільки Зоя. Катулл повідомив їй, що юнаки збентежили його словами про невідомого йому Бога, однак він не буде допитувати їх, допоки його вагітна дружина Терція не народить дитину. Потім господар відіслав Зою з синами в те ж саме поселення Трітонію до Єспера. Святі ж зраділи такому переселенню та прославили Господа.

Через певний час після цього Терція народила сина. Катулл влаштував велике торжество із жертвоприношенням богині Фортуні, яку язичники вважали покровителькою сімейного вогнища. Стравами ідоложертовного бенкету господарі стали пригощати і своїх рабів.

До Єспера та Зої Катулл також відправив слуг з вином та м’ясом. Коли свята Зоя побачила їх, то зітхнула і попросила у Господа допомоги. Після цього вона взяла дари свого господаря, і викинула м’ясо псам, а вино вилила на землю.

Про такий вчинок Зої одразу було донесено Катуллу. Він сильно розгнівився і повелів привести Єспера та Зою з дітьми до себе. Тут свята Зоя безстрашно сповідала Христа, а язичницьких богів назвала бісами.

Після цього Катулл приступив до катування Кіріака та Феодула. Юнаків повішали на дереві і стали терзати їхні тіла гострими знаряддями. Зоя ж укріпляла своїх дітей мужньо перенести страждання, а вони говорили їй, що такі муки для них надто легкі. Тоді свята сказала своєму господарю, що надто слабко терзає він її дітей, і попросила його збільшити їхні страждання.

Потім нечестивий Катулл повелів сильно розжарити піч та кинути в неї святе сімейство. Коли це було зроблено, святі залишалися посеред печі неушкодженими, що сильно дивувало їхнього господаря.

Він приписав таке чудо чаклунству і почав вигадувати для своїх рабів нові муки. Тоді Святий Дух сповістив про це мученикам, і вони стали молити Христа, щоб Він прийняв їхні душі. Невдовзі після цього святі дійсно спочили. Чесна кончина благочестивого сімейства наступила за царювання Римського імператора Адріана (117 – 138 рр.).

Наступного дня Катулл разом з іншими язичниками знайшов тіла Єспера, Зої та їхніх синів цілими та неушкодженими. В той час пролунав і голос з Небес, який призивав святих в рай Господній, а Катуллу передрікав вічну муку. Так, нечестивий Катулл і пішов на вічні муки у пекло, а Єспер, Зоя, Кіріак та Феодул здобули вічну радість у Царстві Небесному. Амінь.

Добавить комментарий