Головна коштовність

Жити усвідомлено, жити уважно — для чого це все? Що втрачає людина, якщо перестає стежити за своїм внутрішнім світом?

У чудового Фелліні в «Солодкому житті» є досить несподіваний поворот. Режисер показує дійсно приголомшливих людей — чудову сімейну пару з дітьми. Все їхнє існування направлено на те, щоб дізнаватися і цінувати прекрасне. Але закінчується все тим, що глава сім’ї вбиває своїх улюблених дітей і кінчає життя самогубством. Просто тому, що розуміє: в цьому прагненні до зовнішньої краси він по-справжньому себе вичерпав, і порожнеча, що виникла, відкриває йому, що взагалі в принципі немає для чого жити …

Завжди за цим життям — яке б воно не було — якщо ти не живеш в особистих відносинах з Господом нашим Ісусом Христом, стоїть порожнеча. Це в кращому випадку. У гіршому, як правило, за всім криється гріх, якого до часу ніхто не бачить.

***

Християни — це якраз ті люди, які усвідомили свою потребу в Божественній Особистості. Бог дійсно підніс нам величезний дар: дав Себе особисто для спілкування. І будь-хто, хто замислюється про сенс життя, врешті-решт приходить до того, що це спілкування і є центр і сенс нашого буття.

З цієї щоденної зустрічі з Богом бере початок все: наш оптимізм, наші сили, осмислення правильного і неправильного. Ми і виховання дітей починаємо з того, що вчимо їх в складний момент звернутися до Бога, попросити у Нього допомоги. І це чудо — адже ж дитяча молитва майже завжди закінчується дивом — стає відкритими дверима до дивовижної особистої зустрічі з Ним.

Тому що Бог — це Особистість. Він поруч, і в кожному диво проявляє Себе по-різному. І виявляється, що Він такий, з Яким не хочеться розлучатися! Думаю, це і стає підставою, чому ми живемо уважно.

Яке воно, уважне життя? Це коли ми повністю зосереджені на тому, в яких стосунках з Богом ми знаходимося. Людина, яка усвідомила коштовність цих відносин, ні в якому разі не захоче з цією коштовністю розлучитися.

Звичайно, бувають і складні часи — хвилини якоїсь богозалишеності, сумнівів. Власне, святі отці згадують про це, кажучи, що і це нормально. Саме в такі моменти зміцнюється наш дух — спогадами про особисте спілкування з Богом, про диво особистої зустрічі з Ним.

Отже, ми живемо перед Обличчям Божим, тому що ми в цьому маємо потребу, ми цього хочемо, ми це любимо.

Але що ще означає вираз «жити уважно»? Зупинимося, щоб розшифрувати його, тому що це нам стане в нагоді в подальшому. Уважно — значить, не лукаво. Коли не укладаєш дрібних компромісів із совістю, коли не дозволяєш самому себе обманювати. Без щоденного і повсякчасного предстояння перед Обличчям Божим це неможливо.

Життя без Бога наскрізь пронизане лукавством. Такий сильний вплив нашого гріха: він постійно виправдовує свої наміри, то, до чого він нас спонукає. І саме ця коштовність, яку ми з усіх сил намагаємося зберегти — наші особисті відносини з Господом, — вчить нас боротися з лукавством, бачити його в собі і викривати. Мало того, мати сили через це лукавство переступити, що дуже нелегко зробити — настільки воно близьке нашому самолюбству.

***

Але ось ми з усякою увагою ставимося до свого життя і проте замість успіхів і духовних звершень раз за разом відкриваємо в собі справжні пласти гріха, які гніздяться в глибині душі.

По-перше, виявлення тієї чи іншої гріховної схильності або навіть прихильності саме по собі є справді дорогоцінною знахідкою. Ти нарешті знайшов те, над чим тобі потрібно працювати!

Інша справа, що працювати над собою заважає самолюбство. Воно не дає поставитися до себе самокритично, визнати: так, у мене живе гріх; да, виявляється, в результаті деяких, можливо, спадкових схильностей або за сукупністю моїх власних вчинків, я придбав якусь схильність, яку раніше не помічав і тільки зараз виявив. Не треба приходити від цього усвідомлення в розпач і жах, але і випинати перед усіма, розповідати, яка потворна прихильність у тебе проявилася, теж не варто. Але що дійсно потрібно зробити — це прийти до духівника і виявити перед ним не просто свою схильність, але і позначити завдання, яка відтепер поставлене ​​перед тобою.

І по-друге, виявлення гріха або прихованої до цього часу пристрасті і свідчить як раз про те, що у тебе з Богом особисті відносини. Він про тебе піклується, показує той чи інший наріжний камінь твого самолюбства. Адже боротися одночасно з усією сукупністю проявів гріха людина ніяк не зможе, і Господь попускає, щоб прояви ставали помітні одне за іншим — так, щоб ти міг почати їх долати.

Проти кожної гріховної схильності є свої методи, своя послідовність дій. Якщо навіть до кінця життя людина не зможе впоратися з якоюсь своєю слабкістю, але постійно буде вести проти неї брань, все одно це значить, що він цю пристрасть переміг, оскільки ніколи з нею не погодився і завжди проти неї воював.

Тільки Бог визначає момент, коли Він очистить нас від тієї чи іншої зарази. Або ж таки не очистить до кінця, і тоді пристрасть залишиться з нами назавжди. Тому що за деякими нашими перемогами криється ще більша яма — зарозумілість, і як раз перемога може привести нас до падіння в це зарозумілість, в той час як постійна боротьба, навпаки, — до лагідності, смирення і сокрушению серцевого.

Саме тому іноді доводиться з деякими своїми нахилами боротися дуже довго, буквально до кінця своїх днів. І це — нормально, таке наше життя християнська — перед Обличчям Божим, і хто веде таке життя, той правильно поступає.

***

Проти кожної гріховної схильності є свої методи, своя послідовність дій. Якщо навіть до кінця життя людина не зможе впоратися з якоюсь своєю слабкістю, але постійно буде вести проти неї брань, все одно це значить, що він цю пристрасть переміг, оскільки ніколи з нею не погодився і завжди проти неї воював.

Тільки Бог визначає момент, коли Він очистить нас від тієї чи іншої зарази. Або ж таки не очистить до кінця, і тоді пристрасть залишиться з нами назавжди. Тому що за деякими нашими перемогами криється ще більша яма — зарозумілість, і якраз перемога може привести нас до падіння в цю зарозумілість, в той час як постійна боротьба, навпаки, — до лагідності, смирення.

Саме тому іноді з деякими своїми нахилами боротися доводиться дуже довго, буквально до кінця своїх днів. І це — нормально, таке наше життя християнське — перед Обличчям Божим, і хто веде таке життя, той правильно поступає.

Протоієрей Костянтин Курбанов для Отрок.ua

Добавить комментарий