Що може розповісти християнство сучасній молодій людині?

Так склалося, що найчастіше Церква і християнство сприймаються як заняття останніх років життя. «Пора вже і про душу подумати» — говоримо ми, коли людина наближається до певного порогу свого життя. І тому здається, що вчення Христа — більше про смерть, ніж про життя. Більше про потойбічне, ніж про сучасне. Більше про інших, ніж про мене. Особливо для людини молодої, яка вся — дія і сила життя.

Молодість це сміливість. І жити по-християнськи — велика сміливість. Молодість — пошук любові. І християнство — постійний пошук любові, жага любові. Молодість шукає сенс. Християнство дає сенс настільки глибокий, що ось уже дві тисячі років з нього черпає європейська культура і не може його виснажити.

Інша справа, що сенс цей не лежить на поверхні. Щоб підійти до нього — потрібно докласти зусиль. Потрібно зупинитися, придивитися, спробувати осмислити і зрозуміти.

То що ж може розповісти християнство сучасній молодій людині?

Християнство сповіщає про свободу.

Свобода — одна з головних тем Євангелія, апостольських послань, творів святих Отців Церкви. Бог наділив людину такою свободою, що, користуючись нею, людина здатна піти проти Бога. І людина пішла проти. Такою свободою, що людина здатна згрішити, і, звичайно ж, згрішила. Всезнаючий Бог, звичайно ж, знав, чого буде коштувати Йому ця людська свобода. Він знав, що людство зайде настільки далеко, що Йому самому одного разу доведеться стати людиною, щоб нас врятувати. Коли Він наділяв людство свободою, Він знав, що користуючись цією ж свободою люди будуть забивати цвяхи в Його руки і ноги. Він знає ціну нашої свободи більше, ніж знаємо її ми. І тому, якщо Він йде на це, то без сумніву, християнство — це розмова про свободу. Це прагнення до свободи.

Молодість особливо відчуває потребу в свободі. Здається, на що не наклей етикетку «Це дасть тобі свободу» — і це безсумнівно приверне увагу юної душі. Тому що юність чиста, незамутнена і краще розуміє, до чого потрібно прагнути. До свободи. Але проблема в тому, що християнство зі свободою не асоціюється. Нерідко через нас, священнослужителів. Але Христос може розповісти про свободу більше, ніж будь-хто в цьому світі. Навіть більше того. Тільки Христос і може подарувати цю свободу. Бо кому, як не Богу, який сотворив нас вільними, знати, як цю свободу реалізувати?

Розповівши про свободу, християнство також попередить про відповідальність за власну свободу. Адже якщо ми навчилися діяти, керуючись власним вибором — то повинні і в повній мірі нести відповідальність за прийняті рішення. Ця відповідальність і допоможе зробити правильний вибір, адже ми одночасно хочемо різних речей, найчастіше — протилежних за своєю суттю.

Християнство може розповісти молодій людині про кохання.

Молодість шукає любові. Бажає дарувати її оточуючим. Коли ми стаємо старшими, ми вже є набагато стриманішими на цей рахунок. Молодість не розмінюється на другорядне і не боїться трохи втратити себе. Тому шукає любові. А в Євангелії — про любов більше, ніж де б то не було. Про любов чисту і святу. Тому що Бог є любов. Христос каже, що є всього дві заповіді, і обидві вони — про любов.

Християнство може розповісти про ставлення до людей, про те, яким воно має бути.

Христос вимовляє слова, які є золотим правилом відносин: «Як ви хочете, щоб з вами чинили люди, так і ви чиніть з ними в усьому» (Лк. 6:31). З цього простого правила випливає так багато речей, якими ми так часто нехтуємо. Це і повага до іншого, незалежно від його поглядів, положення, ставлення до речей, які є дорогими для нас. Незалежно від його релігії або безрелігійності. Це і прийняття іншого таким, яким він є. Розуміння того, що кожен з людей — унікальний, і в цій унікальності надзвичайно прекрасний.

Християнство може розповісти молодій людині про чесність з іншими людьми. Про граничну щирість по відношенню до самого себе.

Адже перш ніж змінитися в кращу сторону, потрібно спочатку дізнатися про себе, побачити себе таким, який ти є, з усіма складнощами і проблемами. Не уявляти про себе того, чого немає. Зрозуміти, хто ти є. Пізнати себе. Для цього потрібна велика мужність і чесна позиція, але без цього не можна почати жити по-християнськи. Втім, без цього не можна взагалі жити більш-менш щасливо.

Фото зі сторінки у Facebook Молодёжка в Ионинском

Звичайно ж, християнство розповість і про речі потойбічні і містичні.

Перш за все, про відносини з Богом, про спілкування з Богом. І мова тут не про виконання якихось обрядів або законів. Мова про те, що ми розуміємо, відчуваємо і знаємо, що Бог любить нас, раз Він створив так багато краси і можливостей для щастя. Та й якщо звернемося до Святого Письма — Він Сам постійно нагадує про Свою любов. Так ось відносини з Богом — це відповідь на Його любов. Відповідь вчинками. Якщо подивитися в Євангеліє — то Він каже, яких вчинків любові чекає від нас. Відповідь своєї зосередженістю, думками та молитвами. Адже навіть коли ми любимо іншу людину, ми постійно думаємо про нього. Прагнемо частіше спілкуватися.

Християнство розповість молодій людині про її неповторність і унікальність.

Кожен з нас — особливий. Ми всі різні і у нас різні шляхи. Християнство говорить, що бути різними — прекрасно. Навіть більше — це єдино можливий спосіб життя. Бог ніколи не повторюється. Він безмежно творчий. Саме тому не знайти двох однакових людей, двох однакових хмар, двох однакових днів, травинок. Одне й те саме в цьому світі — завжди творіння рук людських. Бог же любить різноманітність. З цього можна винести важливий урок свого призначення. Воно завжди унікальне. І Бог любить кожного з нас особливо.

Християнство може дати одкровення про людину. Про її призначення. Про те, якою людиною нас хоче бачити Бог.

Ця людина прекрасна. Християнство пропонує наповнити життя сенсом. І сенс цей — Сам Христос.

Християнство — не релігія еліти. Воно не для обраної меншості. Воно не національна риса. Християнство для всіх.

Для багатих і бідних, для успішних і втомлених. Для професорів і неосвічених бабусь. Для спортсменів і людей зі слабким здоров’ям. Для талановитих художників і продавців риби на ринку. Для жінок, чоловіків, старих і дітей. Незалежно від соціального, освітнього, статевого, вікового, біологічного, психологічного, політичного або будь-якого іншого статусу людина може бути християнином.

Християнська традиція, хоча вона по своїй суті і не про це, може розповісти людині, як стати кращим.

Як бути уважнішим і зосередженішим. Як виховати в собі тверезе ставлення до подій і здатність оцінювати себе і події так, як є насправді. Як вибудувати систему пріоритетів. Як навчитися зупинятися в бурхливому потоці подій для того, щоб подумати. Як здобути рівний стан духу. Як виховати в собі той самий емоційний інтелект, про який так багато пишуть.

Зрештою, християнство може розповісти про те, як правильно харчуватися і вибудовувати порядок дня для того, щоб відчувати себе легко.

Якщо відкрити для себе творіння церковних письменників минулих двох тисяч років, то можна побачити, що багато з того, про що пишуть сучасні автори мотиваційної літератури — вже було викладено в християнській традиції.

Але бути християнином важко. Про це теж варто сказати. Важко, тому що взагалі непросто бути справжнім. Адже набагато легше ховатися за масками, зарозумілістю, легендами про себе і світ. Важко бути послідовним, безкомпромісним по відношенню до себе, постійним.

Але мені здається, що для молодої людини ці труднощі — цікаві.

З доповіді архієпископа Верейського Амвросія (Єрмакова) на Науково-практичній конференції «Духовно-моральна культура у вищій школі. Студентська молодь: свобода і відповідальність », що пройшла в рамках Різдвяних Читань — 2019.

Добавить комментарий