Митрополит Митрофан: гумор – одна з умов подолання гордині

У Неділю про митаря і фарисея віруючі почали готуватися до Великого посту. Митрополит Горлівський і Слов’янський Митрофан  розповів, що робити, щоб подвиги душі не були марними.

«Великим постом ми намагаємося трохи більше зусиль, ніж зазвичай, віддати турботі про найголовніше — про свою душу, дивимося на своє життя. Навіть самі ледачі розуміють, що треба щось робити, якось намагатися щось змінити у своєму житті. Хтось частіше в храм ходити починає, хтось береться за добрі справи, які давно і багато разів відкладав, хтось вирішує строго постити і в чомусь себе обмежувати в дні посту.

Найперший недільний день підготовчого періоду нам говорить про дуже важливу річ.

Всі наші хороші, добрі задуми про піст, молитви, подвиги і добрі справи можуть виявитися марними і безглуздими в тому випадку, якщо це буде пов’язано з гординею і звеличуванням над іншими людьми.

Фарисей такі хороші речі робив, які сьогодні ніхто навіть не береться робити. Він постив більше ніж потрібно, він виконував закон.

Спробуйте сьогодні знайти людину, яка закон виконує так, як написано в Святому Письмі! Фарисей робив справи, які сьогодні, напевно, один з тисячі робить. Він милостиню і пожертви на храм віддавав не ті, які були покладені за законом в той час для віруючої людини — десяту частину від доходу, — а десяту частину від всього, що у нього було. Хороший же чоловік, нічого поганого не зробив …

Спробуйте сьогодні повторити те, що зробив він! Але всі його молитви, пости і милостині виявилися марними в той момент, коли він подивився на іншу людину, яку випадково побачив поруч з собою, і сказав: «Я не такий, як він. Я хороший, а це якийсь негідник». Ось ця гординя, звеличування може марними зробити всі наші добрі справи, милостині, пости і молитви.

З гординею нам взагалі не пощастило, тому що вона є у кожного з нас. На жаль, немає жодної людини, яка б у своєму серці не мала цього пороку.

Іноді гординя буває явною.

Ми всі бачимо, коли людина гордовита, пихата, коли вона крізь губи розмовляє, дивиться на всіх як на другий сорт, себе вважає центром всесвіту, є тільки її думка і нічия більше. Якщо їй хтось зробить зауваження, вона відразу ображається, ворогом вважає того, хто так вчинив. Розлютиться, засмутиться. Коли не вийшло те, що вона робила, відразу страшенно засмучується, впадає у відчай і розпач. Це явна гординя — те, що на поверхні лежить. Її навіть від самого себе не приховаєш.

Є і гординя таємна, коли до людини начебто зовні взагалі не причепишся.

Вона все правильно говорить, завжди правильно вчиняє. Але ось ця підленька думка — що я все зробив, уже досяг Царства Небесного, заслужив, у мене вже мало не пропуск в кишені лежить, який мені дає право вважати себе вище інших людей, судити про те, хто правий, хто винен, вважати, що з Богом вже домовився про все – це набагато страшніше. І буває, що вона виявляється навіть в той момент, коли людина зайшла до храму помолитися Богу. Євангельська притча так і починається: двоє людей зайшли в храм помолитися — по суті, як ми з вами сьогодні. Тільки нас, слава Богу, трохи більше, ніж двоє.

Люди прийшли помолитися, і тут, в храмі, під час самої-самої доброї справи раптом відкривається ця виразка — гординя, звеличування над іншими людьми: «Я не такий, як інші люди, я краще за всіх. Я ось роблю те, і це, і ось це». Хтось про це говорить вголос, як фарисей, а хтось про це думає про себе, тому що знає, що вголос про це не можна говорити — відразу засудять. Він поводиться як смиренна людина, а в своїй душі і в серці над іншими людьми возвеличується.

З гординею важко боротися. Без допомоги Божої навіть не намагайтеся це робити. Потрібно Бога просити про те, щоб Він допоміг нам перемогти гординю — а потім не відмовлятися від того, що Господь нам посилає.

Як це відбувається?

У нашому житті трапляються обставини, які допомагають тому, щоб гординя зламалася в нашій душі, і з цієї корости пробилося щось живе, світле, тепле. Буває, ми сідаємо в калюжу. Буває, поводимося нерозумно. Буває, помиляємося в найпростіших речах, в яких, здавалося б, ми не повинні були помилитися. Буває, нам на життєвому шляху зустрічаються люди, які досить жорстко і прямо, але дуже чесно вказують нам на наші недоліки і помилки. Буває, що так роблять рідні та близькі.

Коли все це в нашому житті відбувається, ми повинні згадати, що ми Бога просили про те, щоб Господь допоміг нам упокорити гординю. І в цей момент не обурюватися, не ображатися, а дякувати Йому за те, що Він послав нам чергову можливість переконатися у власній безглуздості і нездатності без Його допомоги щось добре зробити.

Потрібно навчитися з гумором ставитися як до своїх «чеснот» і «величі», так і до своїх помилок, невміння щось зробити. Тоді відчай, образа, роздратування, злість не потраплять в нашу душу, а ми будемо пам’ятати, що Господь таким болючим чином нашу виразку душевну лікує. Я не знаю якихось інших, безболісних способів зробити це.

Якщо ми наважимося попросити Бога про те, щоб Він допоміг нам позбутися гордині, треба погодитися і з тим, що в нашому житті такі події траплятимуться. А коли вони будуть траплятися, приймати їх як гіркі, але дуже корисні і потрібні нам усім ліки, щоб стати по-справжньому доброю і світлою людиною, яка любить Бога, дякує Йому за все, що є в її житті, не ображається на інших людей за їх помилки і недоліки, вміє прощати, бути поблажливою і не дуже серйозно ставитися до самої себе і своїх «чеснот».

Саме тоді всі наші добрі справи, які ми задумали і які обов’язково потрібно здійснювати, стануть до вподоби Богу. Вони не будуть отруєні отрутою гордині і звеличування. Нехай кожному з нас Господь допоможе і побачити в собі це зло, і з цим злом вступити в боротьбу. І, як би боляче не було його перемагати, все-таки перемогти його з Божою допомогою і молитвами святих угодників.

Нехай Господь і Матір Божа зберігають вас в мирі, любові і доброму здоров’ї на многая і благая літа!»

Митрополит Горлівський і Слов’янський Митрофан

 

Добавить комментарий