З чим пов’язана традиція випікання пісних «жайворонків»? (+РЕЦЕПТ)

Сьогодні, 22 березня, у свято 40 мучеників Севастійських прийнято пекти ось такі «жайворонки» з пісного тіста і пригощати ними близьких.

З чим пов’язана традиція випікання «жайворонків»?

З давніх часів на Русі на початку весни було прийнято пекти так званих «жайворонків» — булочки або печива, які за формою нагадують птахів. У дохристиянські часи цей звичай був присвячений приходу весни і поверненню перелітних птахів. У повір’ях древніх слов’ян ці птахи приносили з теплих країн на крилах тепло і справжню весну. Вважалося, що весна починалася по-справжньому тільки після прильоту жайворонків, її провісників.

З приходом християнства на Святу Русь цей стародавній звичай випічки «жайворонків» перейшов і в християнський побут. Тільки при цьому він був приурочений до конкретної дати календаря, християнського свята — дня пам’яті 40 Севастийских мучеників (закатованих в IV столітті римських воїнів-християн, які прийняли мученицьку кончину за сповідування Христа і відмову поклонитися язичницьким богам), і оскільки день їх пам’яті доводиться на час Великого поста, «жайворонків» стали випікати з пісного тіста. І, зрозуміло, традиція виготовлення «жайворонків» наповнилася вже іншим, християнським змістом.

Новий сенс цей древній усталений звичай отримав в селянському середовищі: проводячи багато часу за роботою в полі з раннього ранку, селяни звернули увагу на поведінку жайворонка. Під час співу цей птах то злітає високо в небо, то каменем «падає» з висоти вниз, до землі. Подібну поведінку жайворонків побожні селяни пояснювали особливою відвагою, а також глибоким смиренням і благоговінням цих птахів перед Богом.

Немов по слову царя-псалмоспівця Давида «усяке дихання хай хвалить Господа», жайворонок спрямовується увись з хвалебною піснею Творцю світу, але вражений величчю і славою Господа, в глибокому благоговінні схиляється вниз, спускаючись назад до землі.

Розмірковуючи про це напередодні дня пам’яті 40 Севастийских мучеників, наші благочестиві предки прийшли до духовно красивого припущення, що своїм співом жайворонки підносять хвалу Господу, принесену мучениками під час своїх страждань, їх висоту духу і смирення, покірність волі Божій, їх всецілу надію на Господа Бога.

«Ми співали не одні, нам немов би вторило творіння Боже, яке хвалило Бога, дивного в Своїх обранцях …»

Рецепт пісних «жайворонків»

(від @neformattushka

Для опари:

  • 1 стакан води;
  • 0,5 склянки борошна;
  • 3 ч. ложки цукру;
  • 11 г швидкорозчинних дріжджів для здоби.

 Для тіста:

  • 3-4 столові ложки цукру;
  • 1 ч. ложка солі;
  • 5 ст. ложок рослинного масла;
  • 3-3,5 склянки борошна;
  • родзинки.
  1. В теплій воді розчинити дріжджі і вмішати цукор і борошно. Поставити в тепле місце, поки опара не збільшиться в 2 ~ 3 рази. В опару покласти цукор, сіль, влити рослинне масло і всипати 2,5 склянки борошна. Перемішати.
  2.  Півстакана борошна висипати на стіл, на борошно вивалити тісто. Місити, помалу підсипаючи борошно, поки тісто не стане гладким, однорідним, вологим і не буде липнути до рук.
  3. Тісто накрити, поставити в тепле місце і залишити підходити.
  4. Коли тісто збільшиться в 1,5-2 рази, нарізати його на однакові шматочки, які потім скачати в кульки.
  5. Кульки тіста розкачати в довгу ковбаску. Ковбаску зав’язати увузлом. У кінці, який виявився нагорі, витягнути носик і вставити очі-родзинки. Другий — нижній — кінець розплющити пальцями і нарізати, що буде позначати пір’ячко на хвості.
  6. Поставити жайворонків у розігріту до 180 градусів духовку і випікати приблизно 30 хвилин.
  7. Готових пташок змастити міцною заваркою чаю. І залишити в духовці. Дістати, накрити щільно рушником.

 

Добавить комментарий