Страх гірше за те, чого ми боїмось

Що є підставою для страху? В першу чергу те, що людина часто не знає, що таке життя, не розуміє, навіщо воно їй дано, і навіть коли начебто знає і розуміє, це знання і розуміння не є надбанням її серця. Тому людині часом виявляється простіше не жити, а животіти, сховавшись в якусь нірку, зачинившись у своїй кімнатці і сподіваючись таким чином відсидітися і уникнути якихось серйозних рішень, випробувань, потрясінь, без яких життя людське не проходить.

Яке значення має боротьба зі страхом в християнському житті? Про це розмірковує ігумен Нектарій (Морозов).

Якщо говорити про страх з духовної точки зору, в його основі завжди криється недовіра до Бога. Тому страх є не просто бідою, не просто слабкістю і неміччю людини, але в той же час і гріхом. Якщо людина чогось у своєму житті боїться, це, за великим рахунком, означає наступне: або вона вважає, що Бог в якийсь момент про неї не дбає і про неї забуває, що, безумовно, є хулою на Бога, або вона вважає, що Бог її не любить, і це теж хула на Бога, бо немає нікого, кого б Господь не любив. Або ж людина вважає, що з якоїсь причини Бог хоче зробити їй те, що буде їй шкідливо і від чого їй буде погано, — і це знову-таки хула і страшна недовіра.

Це ще й очевидна невдячність Богу, але частіше за все, коли нас охоплює якийсь страх, ми абсолютно не співвідносимо його з тією образою, яку ми завдаємо Божественній Любові, впускаючи цей страх у своє серце. А потрібно співвідносити. І потрібно обов’язково собі нагадувати слова Євангелія про те, що і малий птах не впаде на землю без волі Отця Небесного і що все волосся на нашій голові пораховано (див .: Мф. 10: 29-30). А після цього корисно сказати такі слова:

«Господи, ось як Ти хочеш, що Тобі завгодно, щоб було зі мною, то нехай і буде».

Для того щоб страх перемогти, потрібно йти йому назустріч

Є один чудовий принцип боротьби зі страхом, який описаний у святих отців і якого можна дотримуватися буквально у всіх життєвих ситуаціях: для того щоб страх перемогти, потрібно йти йому назустріч.

Що це означає?

Для ілюстрації можна навести як приклад пораду, яку давав своїм сучасникам — монахам Синайської пустелі — преподобний Іоанн Ліствичник: при схильності до нічних бісівських залякувань відправлятися вночі на кладовище і там перебувати в молитві. Відразу обмовлюся, що ні в якому разі не рекомендую комусь діяти таким чином сьогодні, оскільки цей вид подвигу пропонувався пустельникам, умови життя яких значно відрізнялися від наших. Але загальний принцип саме такий. Тобі страшно? Іди туди, де тобі буде дуже страшно, і там подолай свій страх.

Що потрібно, щоб цей принцип у своєму житті реалізувати?

Потрібно, перш за все, звернутися з увагою до Євангельського епізоду, в якому Спаситель приходить до апостолів по водах Генісаретського озера. Для учнів Христа це момент страху, причому до страху потоплення додається страх від того, що вони бачать фігуру Христа, яка надприродним чином наближається до них.

Що робить в цій ситуації апостол Петро?

Він долає свій страх таким же чином, про який ми говоримо: замість того щоб заплющити очі, забитися кудись і не бачити цієї лякаючою картини, він просить дозволу вийти з човна і йде по бурхливих хвилях.

Добавить комментарий