Хрест Господній: історія і сьогодення

У п’ятницю православний світ відзначає свято Хрестовоздвиження. У IV столітті в цей день знайшли дерев’яний хрест, на якому розіп’яли Іісуса Христа. Кілька століть реліквія подорожувала по світу, а потім зникла. Однак її частки зберігаються в багатьох християнських храмах від Парижа до Владивостока. Що сталося з головною святинею християнського світу, чи правда, що Бог Сам виростив для неї дерево і про що потрібно пам’ятати в свято — про це читайте нижче.

Три дерева.

Згідно з деякими грецькими текстами, Христа розіп’яли на хресті, зробленому з трьох частин, причому кожна була з особливої ​​породи дерева: кипарисовий стовп, соснова перекладина і підніжжя з кедра.

Про походження «древ Хреста Господнього» є кілька переказів. В улюбленій книзі середньовічного Заходу, «Золотій легенді», складеної ченцем Яковом Ворагінським, йдеться, що коли Адам вмирав, його син Сиф пішов до брами раю за якимось «маслом прощення», яке врятувало би батька. Але архангел Михаїл дав йому тільки суху гілку від дерева пізнання Добра і Зла (з якого Адам з Євою взяли заборонений плід). «Якщо зможеш оживити цей плід, то бути йому зціленим», — нібито сказав ангел. Сиф вклав гілку в уста вже померлого Адама — і з них проросло дерево, яке стояло тисячі років. Хрест Христовий, згідно цієї легенди, зробили з його залишків.

За іншою середньовічної легендою, гілки трьох дерев — як символ Трійці — ангел дав Мойсею. А ще один переказ свідчить, що коли Трійця з’явилася перед Авраамом в образі трьох Ангелів, Вони залишили йому три палиці, звелівши посадити їх в долині біля Єрусалима. Зараз на цьому місці — найстаріший в місті монастир Святого Хреста.

Після розп’яття Іісуса Христа і двох розбійників знаряддя страти зникли. Знайшли їх лише три століття по тому.

Три хрести. 

«Перші згадки про Древо Хреста відносяться до IV століття, коли після приходу на візантійський імператорський трон Костянтина, почався пошук християнських святинь. Цим зайнялася мати імператора, свята рівноапостольна Олена, яка приблизно в 326 році знаходить, не без чуда, звичайно ж, цей Хрест. І з цього моменту десь до початку VII століття він знаходиться в храмі Воскресіння Христового в Єрусалимі (знаменитий храм Гробу Господнього — центр християнського світу), тому є багато свідчень» , — розповідає кандидат богослов’я, викладач Московської духовної академії і настоятель храму святих Кирила і Мефодія при МГУ протоієрей Іоанн Лапідус.

Згадане диво описують багато церковних джерел. Єрусалимський єпископ Макарій підніс до померлої жінки все три хрести, які знайшла цариця Олена. І після дотику до одного з них жінка воскресла. Згідно ж вірменської традиції, хрест Христа ще й процвів: на ньому з’явилися квіти. Саме тому знамениті вірменські хрести-хачкари прикрашені рослинним візерунком.

Але до початку VII століття Візантія, за словами викладача Московської духовної академії, «переживає не зовсім гарний час». Імператор Фока залишив дуже важкий спадок: розорені кордони, криза в усіх сферах, знесилена армія, яку нищать перси. І його наступник імператор Іраклій в жаху спостерігає за тим, що перси творять зі святинями. 

У 613 році було захоплено Дамаск, ще через рік перські війська зайняли Єрусалим. Загарбники повели з міста тисячі полонених і забрали головну християнську реліквію — Хрест Господній. Супроводжував його патріарх Захарія, який так і помер в перському полоні.

Зникнення святині.

«У 628 році імператор Іраклій, набравшись сил, захоплює Персію і повертає Хрест. За порадою патріарха Модеста, він одягає найпростіше вбрання і пішки вносить святиню в Єрусалим. Але радість православних була недовгою. Через десять років Єрусалим захопили вже араби», — продовжує отець Іоанн.

Наступний патріарх — Софроній — уклав угоду про святині з правителем-халіфом, але багато їх все одно було втрачено. Зник і Хрест. Є думка, що напередодні навали арабів його розібрали на частини. Збереглося чимало свідчень про принесення частинок Хреста на Крит, в Антіохію, Едесу, Константинополь. «Загалом, з VII століття все говорить про поділ Древа Господнього. Пізніше, в епоху хрестових походів, частки Хреста привезли в Європу. Зараз їх багато і у нас, і з упевненістю можна говорити про їх справжність», — зазначає священик.

«Я думаю, його так потроху і розтягнули по всьому світу. Адже кожен хотів мати частинку такої святині. Особливо в ті часи, коли подорожувати до святих місць було важко, довго і дуже небезпечно», — погоджується кандидат богослов’я, завідувач кафедри біблійних і богословських дисциплін Калузької духовної семінарії протоієрей Дмитро Мойсеєв.

«Не заздри сусідові».

Православна Церква встановила святкування в честь Хреста Господнього двічі на рік — на Хрестопоклонному тижні під час Великого посту і рівно через півроку. «Сьогодні, в день свята, ми нагадуємо про слова Христа:» Хто хоче йти за Мною, відкинь себе, візьме хрест свій і йди «. Говоримо про хрестоносіння як про певний тип духовності, коли людина не воює проти ,всього, що є навколо, а з миром сприймає свої тяготи та турботи. Все, що посилає Господь, робиться для душевної користі людини і служить її порятунку «, — підкреслює отець Іоанн Лапідус.

Хрест в православному розумінні, нагадує священик, є «знаряддям людського спасіння», «інструментом», яким було зруйновано пекло.

«Дуже важливо побачити в своєму житті ту» зону відповідальності «, де нам важко, з чим ми можемо бути внутрішньо не згодні. Це і є той самий хрест, що покладає на нас Бог. І потрібно нести його з честю, без схлипувань «а чому, а за що, а чому це сталося не у сусіда?» Потрібно бути мужніми і долати скорботи без нарікання», — робить висновок настоятель університетського храму святих Кирила і Мефодія.

Джерело

Добавить комментарий