21 листопада, Собор архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безплотних

Біблійне сприйняття ангела цілком однозначно: священний страх і трепет, людина падає ниць при вигляді величі, могутності і сяйва небесного посланця.

Сьогодні ж ангела уявляють як рожево-блакитну гламурну істоту з поштової листівки, а грізний двосічний меч сприймають як китайську пластмасову іграшку.

Хто ж такі ангели насправді?

Ангели — посланці. Слуги Божі, могутні духи, яким Бог довірив утримувати все Ним створене, підвалини неба і землі, вод і вогню, країн і народів.

Устрій ангельського світу популярні православні видання зазвичай описують грунтуючись на знаменитому трактаті «Про небесну ієрархію» святого Діонісія Ареопагіта. У коментарях до цього трактату преподобний Максим Сповідник, один з найосвіченіших святих отців, так пояснює вираз Ареопагіта «театр ангельських імен»: «Чому він і називає це театром, пояснюючи, що написані образи святих ангелів не відображають істину. Бо насправді вони не є такими, якими їх представляє Святе Письмо, але вони зображуються так, щоб ми осягнули їх велич »(Ком. До гл. 2 указ. Соч.). Мається на увазі: ангелів, таких, як вони є по суті, ми ні бачити, ні знати не можемо, тому що це знання перевищує міру грішної людини.

Проте те, що корисно і потрібно знати нам про ангелів, — дано. Про святого архангела Михайла, чиє ім’я означає «Хто як Бог!», ми знаємо, що він — один з вищих чинів ангельських і що архистратигом, полководцем, він зветься недарма.

Ангелам теж дана свобода волі, свобода вибору, але, як кажуть багато святих отців, не так, як людям: ангели можуть зробити свій вибір — з Богом чи без Бога — лише одного разу. Колись такий вибір зробив один з найбільших ангелів, могутній Денница, і повстав проти Бога, спокусивши на бунт, в розкол третину ангельських сил. На небі сталася битва. На чолі ангелів, вірних Богові і своєму призначенню, став архангел Михаїл, і воїнство бунтівників було скинуто з небес, зі світлих ангелів ставши похмурими демонами. З тих пір християни шанують архістратига Михаїла як одного зі своїх покровителів в боротьбі з силами зла, з силами бісівськими.

З давніх-давен ангели близько спілкувалися з людьми, виконуючи дане їм повеління. За проявами сил природи, за складними перипетіями земних доль люди бачили прояви небесних сил. І з тих самих пір донині існує велика спокуса для людини впасти в те, що називається ангелолатрією, ангелопоклонством — замість Бога поклонитися Його слугам, обожити їх. Відлуння цих хибних уявлень видно і в діях того сучасного прихожанина, який вимовляє молитву архангелу Михаїлу як магічне заклинання (тобто, без покаянного настрою, без покладання на Промисел Божий) від нападок ворогів, і в тлумаченнях настирливих «Свідків Єгови», що представляють Христа як втілення архангела Михайла, і в стародавніх гностичних єресях.

Ми і ангели — творіння Бога, і Йому єдиному личить наше — і ангельське теж — поклоніння, належить слава. Недарма свято Собору архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безплотних має свій початок в діяннях і постановах Лаодикійского собору, який ще в IV столітті звернув увагу вірних на небезпеку поклоніння ангелам замість Бога, тварі — замість Творця.

Так, ангели — вірні служителі Божі, але — тільки служителі. А ми, люди, смертні, грішні, немічніі люди, — ми хто такі? Хто ми, і наскільки ми великі й улюблені у Бога, якщо заради нас Він Сам став Людиною, прийняв цю тлінну плоть, помер на хресті і воскрес? Якщо Пресвята, але земна людська Діва, стала Його Матір’ю, і нині відзначається Церквою «Чеснійшою за Херувимів і Славнійшою за Серафимів»? Вшановуючи і прославляючи ангелів Божих, не забуватимемо і ту царську честь і важку відповідальність, яку Бог поклав саме на нас.

Добавить комментарий