Велика субота: вірність без надії на Великдень

У Велику Суботу  Христа ховали чоловіки. Чомусь цей простий євангельський факт не тримається в пам’яті. Ми звикли бачити жінок, які оплакують Спасителя і готують тіло до поховання. Але Євангеліє говорить прямо: жінки тільки спостерігали, лякливо стояли осторонь.

Останню любов Вбитому Богу виявляли два немолодих чоловіки — Йосип і Никодим. Один випросив тіло Розп’ятого у Пилата, поступився Богу своєю труною, купив плащаницю, другий приніс якусь неймовірну кількість наддорогих пахощів — стільки і не потрібно було, але по-іншому він не міг.

Любов і вірність жінок захоплюють. Але відчайдушну відданість чоловіків не можливо вмістити в слова, може тому справжні чоловіки так мало говорять.

Йосип і Никодим. Їх не було при торжестві Всемогутнього Вчителі. Коли Христос воскресив Лазаря, брав почесті від народу, виганяв демонів, зціляв сліпих — ні Никодима, ні Йосипа не було поруч. На них не падали промені Його слави, вони не могли похвалитися правами наближених. Їх не було навіть на Таємній Вечері, а вже там були всі, навіть Іуда.

Але коли Христос  залишився по-справжньому один — Мрець — без сили, без чудотворства, без надій і обіцянок, а навіть навпаки — поранений і принижений, кинутий навіть найближчими учнями, — всі пішли і розбіглися в жаху, залишилися тільки ці двоє — Йосип і Никодим.

Справжні доброта і відданість безкорисливі. Йосипу і Никодиму нічого не треба було від Христа. Не було попередніх обговорень: кому з них за надану любов належить сидіти праворуч або ліворуч, коли Він прийде судити народи. Вони б ніколи і не попросили. І, швидше за все, ці два скромних чоловіка так і будуть боязко стояти осторонь, в тіні якого-небудь святителя, коли в славі і торжестві повернеться Переможець смерті.

Христос був дорогий їм не Своєю силою, правами і обіцянками, не заради нагороди вони залишилися поруч з Ним в той небезпечний момент, коли Він вже точно не зміг би їх захистити. Просто так було правильно. По-іншому вони не могли.

Апостол Павло стверджував, що християнство неможливо без Пасхи:

«Якщо Христос не воскрес,

то і проповідь наша марна,

марна і віра ваша »(1 Кор. 15:14).

Йосип і Никодим залишилися вірні Ісусові без надії на Великдень. Це були християни без Пасхи. Вони б залишилися з Христом, навіть якби Він програв.

Адже це був такий тихий і нескінченний день — субота спокою. Такий довгий, що, здавалося, він ніколи не закінчиться…

Архимандрит Савва (Мажуко)

Добавить комментарий