5 причин, чому Бог не чує нашу молитву за близьку людину

Як нам підступитися до Христа, як Його прихилити, як до Нього правильно наблизитися, щоб сталося те, про що ми Його молимо, щоб сталося диво? Де переривається наш зв’язок з Богом, де ми помиляємося?

Розмірковує на цю тему архімандрит Андреас Конанос.

Давайте трохи зупинимося і замислимось. Чому Бог не чує нашу молитву?

Перша умова, щоб твоя молитва була почута – це безнадія

Думаю, перша дуже важлива умова того, щоб твоя молитва про дитину, чоловіка або дружину була почута, — це безнадія. Коли ти перестанеш сподіватися на свої гроші, розум, красу, можливості, на свої права… тоді твоя молитва до Бога почне здійснюватися належним чином, і, думаю, що люди, які втратили цю надію, мають найкращу молитву. Тому що вони волають відчайдушно, вони втратили все, у них немає ніякої надії, їх розчарували лікарі, психіатри, філософи, адвокати світу цього, «мудреці» віку цього, політики, артисти, співаки. Коли втрачаєш цю надію, починає сподіватися на щось інше.

Якщо ти правильно поставишся до свого розпачу, до цієї безнадії, якщо побачиш її добрим оком і не потонеш у своєму его, своїй депресії, зневірі, розпачі, а перетвориш це в повернення до Бога, в точку приземлення до Христа, в знак богоявлення, щоб відчути дотик Христа саме зараз, коли ти на краю прірви, не покласти на себе хрест, а відчути, що ти окрилений і починаєш приземлятися, замість того щоб бовтатися над прірвою, — це найкращий момент в молитві.

 Найкраще молиться людина, яка сповнена болю і втратила надію. Їй легше говорити з Богом і бути почутою.

1. Щоб була почута наша молитва, перше, що потрібно, — це не покладати свою надію на будь-що у цьому світі.

2. Другий крок, другий ступінь до того, щоб Бог почув твою молитву про ближнього, — це щоб твоє збентеження не перетворилося в депресію, щоб не паралізувало тебе і ти не заціпенів і нічого не робив, а щоб воно стало поштовхом до Христа, до Бога, Ісуса.

3. Третє — це те, що не треба розчаровуватися, впадати у відчай на своєму шляху до Христа. Змирися, докоряй собі. Це те, про що говорять святі. Потрібно говорити: «Я докоряю собі, тобто звинувачую, і кажу: «А хто я такий, і що я про себе думаю?» Це вимагає смирення. Коли ти йдеш і молишся про близьку тобі людину, то будь смиренним і зовні, і в душі, і в одязі — в усьому.

4. Треба мати сміливість перед Господом і наполягати. Господь Сам показав це: «Не переставайте молитися, не опускайте рук, не будьте розчарованими, а будьте наполегливими і шукайте Мене. Просіть, і дасться вам; шукайте, і знайдете; стукайте і відчинять вам (Мт. 7, 7) ».

5. Коли ти молишся про іншого, твоя душа повинна горіти і ти повинен зробити біль іншого своїм, його проблему — своєю проблемою. Це повинно так сильно палити тебе, щоб ти відчував біль рідної людини. Любов призводить до цього ототожнення, до цього єдності, до цього співчуття. «Я співчуваю іншому» — ось як відбуваються чудеса на молитві. Коли ти співчуваєш, коли хворієш разом з іншим, за іншого. Коли ти робиш подвиг заради іншого.

Який подвиг? Ну який? Коли ти говориш мені, що твоя дитина ходить то там, то сям, а при цьому і сама поневіряєшся: телевізор, прогулянки, розваги; дивишся, скажімо, телевізійні ігри, серіали по сто годин поспіль і не приділяєш хоч трохи з того часу, який витрачаєш на телевізор, молитві про свою дитину. Як же я можу начебто згоряти за свою дитину, а потім мати совість сидіти на гулянках, розважатися, інтригувати, здійснювати стільки інших безглуздих речей, які далеко відводять мене від допомоги моїй дитині? Адже цим я не допомагаю йому.

І коли Бог допускає хворобу в який-небудь будинок, то Він попускає її не тільки заради того, хто переносить хворобу, а й заради інших. Щоб всі отримали свій урок, всі — своє повчання, всі — своє виправлення. Гріх батьків виховує дітей, і страждання дітей виховують і виправляють батьків…

Більше ви можете прочитати в книзі «Не бійся радіти» архімандрита Андрія Конаноса.

Добавить комментарий