Найголовніший принцип подружнього щастя

«Недостатньо просто познайомитися, покохати один одного і жити щасливо – не в цьому мета, не в цьому наше щастя. Метою шлюбу є спасіння: щоб ми, будучи особистостями, могли спастися, щоб ми не втратили зв’язку з Богом серед усіх тих речей, які оточують і обтяжують нас. Спасіння – це та головна мета, яка має передбачати будь-який наш рух» (Митрополит Лімасольський Афанасій).

Щастя – це світський термін, не християнський термін. У нас є більш глибоке слово – блаженство, тобто щастя, яке передбачає правильно вибудовані, створені стосунки з Господом. І в нас є слова Господа Іісуса Христа, які не увійшли в Євангеліє, які апостол Павло говорить, зустрічаючись із ефеськими пресвітерами. Він каже: «Блаженніше віддавати, ніж приймати», тобто більше щастя віддавати, ніж отримувати. Ось це важлива річ для нас, як для християн.

Тобто блаженніше служити, ніж щоб тобі служили. Це найголовніший принцип подружнього щастя, який зараз повністю забутий. У мене був такий епізод, коли воцерковлена ​​людина, вівтарник нашого храму, одружений, мав дитину, і раптом вирішив, що його сімейні стосунки вичерпали себе.

Віруючий чоловік, який причащається, ось він вирішив, що – все. І ми з ним сіли після Богослужіння на лавці в храмі, і там години три я з ним розмовляв. Я питав: «Ти хоч у чомусь винен? – Бо винна у всьому була дружина».

Він сказав: «Так, я винен, у мене все-таки була одна помилка, я з самого початку був із нею занадто м’який. А потім мені це все набридло».

А я говорю: «А ти, коли одружився, хотів її зробити щасливою?»

Реакція була така, він на мене так подивився: «Яка цікава думка, отче Феодоре, я про це не думав». Розумієте, людині четвертий десяток, сиве волосся вже з’явилося. Ось людина, яка одружується, виходить заміж, тому що вона є центром всього, а на орбіту, яку він вигадав і створив у своїй голові, має стати хтось інший і крутитися певним чином навколо нього. А це самий прямий шлях до сімейного нещастя.

Протоієрей Федір Бородін

 

Добавить комментарий