Віра в людину

Християнство – це віра не тільки в Бога, а й у людину.

Що означає вірити в людину?

Атеїсти, тобто люди, які не потребують Бога, кажуть: «Я не вірю в Бога, я вірю в людину». Чудово, що вони вірять у людину, але коли запитаєш їх: «У що ви вірите в людині?» — Зрозумілої відповіді не отримаєш.

Їх переконали, що треба вірити в людину, і вони це сприйняли, але не додумали, у що треба вірити в людині.

Християнин вірить у людину тому, що знає її таємницю: у кожній людині є образ Божий. Людина, на відміну від усього створеного, створена за образом і подобою Божою, вона вінець творіння. І сказав Бог: створимо людину за образом Нашим і за подобою Нашою (Буття 1:26). Тут йдеться про духовну сутність людини.

Тільки за цієї умови можна істинно вірити в людину. А якщо ні, то людина впадає в ідолопоклонство, вважаючи себе «самодостатньою», мірою всіх речей, за словами древніх мудреців. Її віра в людину стає хибною. Згадаймо сумний афоризм: «Людина – це звучить гордо».

Ще в дитинстві, коли дитина ставить питання «Хто я? Чи являю я собою якусь цінність? Навіщо я живу? — Вона повинен отримати правильну відповідь, відповідь життям.

Якщо її люблять, і вона постійно відчуває навколо себе тепло та увагу, вона справді живе. Її люблять без жодних умов – такою, якою вона є; але якщо цього немає, то дитина розуміє, що її не люблять, а лише використовують.

Бог любить нас без жодних умов, не тому, що ми чимось – своїми справами, своєю поведінкою, своєю вірою – заслужили Його любов. Він любить нас, тому що ми Його створіння, тому що Він поклав на нас Свої надії.

І якщо ми спотворюємо в собі образ Божий, не виправдовуємо Його надій своєю невірністю Йому, Він не перестає любити нас, не зрікається нас. Наші гріхи не можуть скасувати Його любов, вона незмінна.

Коли блудний син після брудного свого життя повертається додому і, каючись, просить батька прийняти його не як сина вже, а як найманця, батько перериває цю промову, даючи зрозуміти, що гріхи сина не скасовують його батьківства та любові. Він приймає сина до свого дому тільки як сина, радіючи його внутрішньому придбанню, вірячи в нього, люблячи його.

В одній сучасній американській повісті атеїст каже священникові:

– Бачите, я не вірю в Бога.

– А Він у вас – вірить, – каже йому священник.

Поки живе людина, Господь кличе її до Себе, терпляче чекає, коли вона відгукнеться на Його заклик.

Так і ми, бачачи людей, що заблукали, не чекають Бога, не живуть Ним, повинні не засуджувати їх, не зневажати, а вірити в можливість їхнього навернення до Бога в той час їхнього життя, коли це визначить Сам Господь.

Ми тільки можемо у своїй молитві представити ці душі перед Ним із проханням просвітити їх, як це робив преподобний Силуан Афонський: «Господи, пішли милість Твою на дітей Землі, яких Ти любиш, і дай їм пізнати Тебе Святим Духом».

Архімандрит Віктор (Мамонтов)

Добавить комментарий