Чому Православна Церква проти кремації покійників?

Чому Православна Церква проти кремації покійників?

Журналістові І. Т. відповіли на запитання щодо кремації покійників

Ви запитуєте, чому Православна Церква проти кремації покійних. По-перше, тому, що вважає це насильством. Серби донині здригаються від злочину Синан-паші, який спалив мощі святого Сави на Врачарі.

Чи спалюють люди мертвих коней, собак або кішок? Я про таке не чув, але бачив і чув, що їх закопують у землю. Чому ж тоді відбувається насильство над мертвим тілом людини, хазяїна всіх земних тварин? Хіба спалення мертвих тварин, особливо у великих містах, не було б більше виправданим, ніж спалення людей?

По-друге, цей язичеський, варварський звичай був витіснений із Європи християнською культурою майже дві тисячі років тому. Хто бажає відродити його, той намагається повернути давно зжитий язичницький обряд.

В Англії, яку навряд чи можна назвати країною некультурною, цей вид неоязичества вкрай непопулярний. Я розповім вам одну історію.

Під час війни якийсь відомий серб втратив розум і незадовго до смерті попросив кремувати його, коли він помре.

У призначений день наша невелика сербська колонія зібралася в крематорії на Голдерс Грін. Коли тіло покійного занурили в піч, ми здригнулися від жаху, побачивши це. Нас запросили почекати з другого боку печі: “чверть години почекати прах”; ми підійшли, щоб зустріти свого земляка у вигляді жмені попелу.

Прочекавши більше години, у подиві, що вогонь так довго мучиться з одним нашим покійним, ми запитали службовця, у чому справа. Він вибачився за те, що піч зовсім охолола, “тому що використовується не щодня: рідко хто добровільно хоче бути спалений”.

Почувши це, ми розійшлися, не в силах чекати кінця мук нашого брата. А якщо вам невідомо, у Лондоні щодня вмирає більше тисячі людей.

В Америці я бачив могили президентів Вільямса, Рузвельта, Лінкольна й багатьох інших видатних людей. Ніхто з них не був кремований. Тим більше здивувало мене, що серед нащадків святого Сави є однодумці Синанпаші!

Хтось із перських адвокатів розповідав мені про їхнє “найрозумніше ставлення” до мертвих. Вони, тобто перські вогнепоклонники, хоча й вклоняються вогню як божеству, не спалюють своїх померлих, а кладуть їх на землю, для трапези птахам.

Їхній цвинтар обгороджений високими стінами, на яких в очікуванні дрімають зграї орлів. Гробарі вносять на цвинтар вкритого полотном нагого мерця, кладуть на землю й швидко віддаляються.

Тоді орли завзято беруться за роботу, і через кілька годин від мертвого людського тіла залишаються голі кістки, які вже ніхто не ховає.

Перська логіка пояснює це так: “За життя ми харчувалися тваринами, справедливо й нам нагодувати їх собою”. Я був здивований такими міркуваннями, хоча повинен був визнати, що вони не поступаються міркуванням прихильникам спалення.

Але навіщо створювати нові проблеми із уже вирішених проблем? Якщо ми будемо задумуватися над непотрібними питаннями, то одного разу почнемо мучитися над питанням: чи не вбивати нам старих людей, як це роблять примітивні племена, і створювати суспільства, що пропагують цю “ідею”!

І, нарешті, чи стане розумна людина воювати проти цвинтарів на цій землі, де кладовища служать народною гордістю й джерелом натхнення й, якщо хочете, паспортом держави?

Мир Вам і здоров’я від Господа.

Свт. Миколай Сербський. Місіонерські листи. Лист 49

____________________________________________________________________________________________

Воскресіння мертвих, в яке вірить наша Церква, не буде залежати від того, поховані вони були або спалені. Але з іншого боку, поховання мертвих має відношення до догматичних вірувань Церкви. Перевага поховання і негативне ставлення до спалення померлих тісно пов’язані з вірою Церкви в людину та її призначення.

Церква не відвертається від тіла, а навпаки, шанує його. Людина являє собою образ Божий не тільки з точки зору душі, але і з точки зору тіла. Образ Божий – це душа й тіло разом. І мета людини як істоти, що відображає Бога, полягає в тому, щоб зберігати Його в собі. Все інше входить до складу цієї мети або підпорядковується їй. І якби спалення мертвих якимось чином служило цій меті, воно було б не просто прийнятним, але навіть бажаним.

Християни, яких стратили шляхом спалення, не відмовлялися від нього, а терпіли, бачивши в цьому шлях до об’єднання з Богом.

Показовою є молитва, до святого Ігнатія, де Богоносець зобразив свою долю:

«Вогонь і хрест, натовпу звірів, розчленовування, розсипані кістки, відрізання частин, роздроблення всього тіла … все мені довелося випробувати, тільки щоб з Іісусом Христом зустрітися».

Це бажання повного знищення не є наслідком ворожості по відношенню до тіла або матерії, але любов’ю до Христа. Це прагнення явити істинність Божественного образу.

Неприязнь до тіла спостерігається в східних релігіях і язичництві. Церква не дивиться на тіло з презирством і не вважає його «гробницею», як це робив Платон, бажаючи його знищити. Людське тіло – це храм Святого Духа. Це жива церква, всередині якої людина покликана славити Бога. І ті, хто істинно служить Богу, засновують на своїх мощах справжні церкви, що захищають живих. Тому церква і шанує мощі святих і зберігає їх як дорогоцінні багатства.

Для Церкви людська природа настільки свята і зріднена з Богом, що вона може скласти з Ним неподільну сутність. Так, у Христі людське тіло нерозривно й непорушно об’єднано з Його Божественністю, в той час як в людській сутності тіло приймає нестворену Божественну благодать і бере участь у Божественному житті. Тому християнин не відкидає своє тіло і не бажає позбутися від нього, як від ворога, але прагне до його оновлення у Христі та позбавлення від тлінності.

Той, хто дивиться на мертве тіло, як на мощі, чесні останки людської істоти, бажає віддати йому шану. І в такому випадку поховання або зберігання останків набуває священний сенс. Крім того, ми знаємо, що навіть висохлі кістки зберігають живу біологічну своєрідність померлого, на відміну від попелу. Але людина, що бачить в мертвому людському тілі лише похмурий труп, звичайно, захоче його знищення. Така людина не розрізняє духовних символів, її цікавить лише фізична сторона предметів і їх споживче або матеріальне значення. Вона забуває серце і мислить логічно, знаючи про проблеми великих міських центрів, вона вважає більш розумним і практичним кремацію померлих.

Протягом всієї старозавітної і неподільної християнської історії спалювання мертвих асоціювалося з язичницькою традицією і вважалося ганебним діянням. Зокрема, смерть за допомогою вогню в Старому Заповіті пов’язана з тяжкими злочинами. Новий Заповіт вважає поховання мертвих самим собою зрозумілим, в той час як в історії Церкви тільки гонителі християнської віри вдавалися до кремації тіл християн, щоб віддати їх забуттю і похитнути надію на їх воскресіння. Нарешті, в новітній час спалення мертвих набуло вигляду такого собі очищення світу від їх присутності.

Прагнення до знищення або збереження мертвого тіла в могилі безпосередньо пов’язано зі ставленням людини до смерті. Коли вона хоче забути про смерть, природно, вона захоче стерти з лиця землі все, що якось пов’язано зі смертю або нагадує про неї. І в цьому їй допомагають відповідні установки нашого суспільства. Усе спрямовано на мовчання про смерть. Природним наслідком цього є прагнення до знищення мертвого тіла. Надгробний камінь зберігає пам’ять не тільки про померлого, а й про смерть. І щоб людина зберігала цю пам’ять і це не завдавало їй біль, необхідно вірити в перемогу над смертю.

Християнин вірить в цю перемогу і очікує воскресіння: «очікую воскресіння мертвих». Це воскресіння цілком торкнеться психосоматичного єства людини. Християнин чекає воскресіння оновленої людини з тіла, схильного до тління – нового колоса, що росте з насіння, гниючого в землі. Коли людина володіє цією вірою і цим сподіванням, її ставлення до смерті і до мертвого тіла стає відповідним. Така позиція підтримує мораль, що сформувалася століттями, в той час як кремація – це атрибут нової моралі.

Спалення мертвих не заперечує безпосередньо віру в воскресіння. Воно ображає почуття і моральність, які народжує ця віра, змінюючи очікуванням Церкви, що стосуються людини. У свою чергу, це стосується і закону, який органічно пов’язаний з мораллю і життям Церкви. Коли була поширена практика спалення мертвих, утвердилося християнське віровчення, що закріпило згодом традицію поховання померлих. Це символічний акт, який вже Апостолом Павлом порівнюється з пшеничним зерном і безпосередньо пов’язується з очікуванням вічного життя. Коли це сподівання згасає, поховання мертвих втрачає своє символічне значення.

Професор Георгій Мандзарідіс

(Не пропустіть нові публікації в російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
1 Коментар
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
trackback
Коли чоловік для сім'ї – образ Божий? | N.E.W.O.D
8 днів тому

[…] Перше, про що повинні думати чоловіки, коли вони одружуються: їм вручається Богом тендітна істота, якій вони сказали: «Я тебе кохаю», тому чоловік для сім’ї – як образ Божий. […]

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x