Покрова Пресвятої Богородиці

Покрова Пресвятої Богородиці

Свято Покрови Пресвятої Богородиці встановлене в нашій Церкві не пізніше ХІІ ст. в пам’ять про наступну подію, яка сталася в Константинополі у Влахернській церкві.

У Х столітті на грецьку Візантію напали араби (сарацини). Якраз у цей час у Влахернському храмі в околицях Царгорода відбувалося богослужіння, віряни благали Богородицю про захист.

Двом із них, Андрію Юродивому та його учню Єпіфанію, було видіння Божої Матері. Вона помолилася разом із вірянами, після чого зняла зі своєї голови блискуче покривало, яскравіше за сонячні промені, і простягнула над усіма людьми, що перебували в церкві.

Цариця Небесна стояла в повітрі між найбільшими святими – Пророком і Предтечею Господнім Іоанном та Іоанном Богословом.

Покрова

Пресвяту Діву оточували Ангели та безліч святих у білому одязі. Богородиця сяяла сонячним світлом і покривала людей Своїм омофором, а точніше мафорієм. Мафорій – це велике покривало, яке Матір Божа носила на Своїй голові.

Пресвята Діва зі сльозами молила Бога прийняти кожну людину, яка прославляє Його, та освятити кожне місце, де згадується Її Пресвяте Ім’я. Також Богородиця просила Свого Сина слухати молитви тих, хто шанує Її, і рятувати їх від усякого зла та біди.

Коли блаженний Андрій побачив Матір Божу, то запитав свого учня Єпіфанія, чи бачить він Царицю Небесну. І той відповів, що бачить. Досить часу мужі дивилися на розпростерте над народом покривало. І допоки була там Пресвята Діва, було й покривало. Коли ж Вона відійшла, покривало стало невидимим. Однак, забравши свій мафорій, Богородиця залишила благодать тим, хто знаходився там.

Це предивне знамення явилося в першій половині Х ст. під час правління благочестивого царя Лева VI Мудрого (886 – 912 рр.) у Влахернській церкві Пресвятої Богородиці в Константинополі. Саме тоді відбулося дивне спасіння цього міста.

Влахернську церкву збудував імператор Лев І Великий (457 – 474 рр.). У ній зберігалися ризи Богородиці, які перенесли сюди в 474 р. з Палестини, а також Її мафорій та пояс.

Пречиста Богородиця покриває нас чесним своїм омофором і допомагає нам в найтяжчі часи. Вона захищає нас від звабливої мирської суєти, від гордості та марнославства, від нападу ворогів, від пристрастей і від кари за гріхи, що загрожує нам з Небес.

Стріли

У цьому світі ми поставлені ніби ціллю для пострілів. Стріли летять на нас із усіх боків. Одні стріли летять від ворогів видимих, що вихваляються перед нами  своєю гордістю.

Інші стріли летять із луків ворогів невидимих – бісів для того, щоб ми зрозуміли, що не можемо самотужки їм протистояти.

Треті посилає нам наша плоть, яка воює проти духу.

Четверті стріли летять з луку праведного гніву Божого за наші гріхи. Щоб ми не були смертельно поранені усіма цими стрілами та могли уникнути небезпеки, дане нам знамення – Покров Пресвятої Богородиці. Під ним, як під щитом, ми залишаємося неушкодженими від стріл.

Пречиста Діва має тисячу щитів для нашої охорони. Що ж це за щити? Це Її святі молитви за нас грішних до Бога.

Тож, ми святкуємо Покров Пресвятої Богородиці та дякуємо Їй за велике милосердя, явлене роду християнському. Ми молимо Пречисту Діву завжди захищати нас. Адже без Її покрову ми загинули б уже давно за свої беззаконня, бо постійно грішимо та гнівимо Бога.

На Богородицю ми уповаємо, до Неї притікаємо, під Її покровом і волосина голови нашої не загине. Нам слід молитися: «Покрий нас Покровом твоїм, Пречиста Діво, в день тяжкий покрий нас. Покрий особливо в день лютий, коли душа буде розлучатися з тілом. Будь нам милостивою заступницею та захисти нас від духів злоби піднебесних. Амінь.»

(Взято із однієї зі святкових проповідей)

(Ми поза політикою! Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете там багато цікавого)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x