Чи виправдовує Церква домашнє насильство?

Чи виправдовує Церква домашнє насильство?

Церква ніколи не виправдовувала жодного виду насильства, тим більше – домашнє насильство. Головний принцип християнства – любов, і саме на цьому принципі будується християнська сім’я. Якщо ж у сім’ї панує насильство, то це вже не любов, а отже така сім’я близька до руйнування.

Ці слова святого апостола Павла з Послання до ефесян (5:33) про те, що дружина повинна боятися свого чоловіка, коли вирваються з контексту, дуже легко можуть бути розтлумачені хибно.

Деякі люди справді розуміють їх як заклик для чоловіка бути грозою в сім’ї, таким, одного виду якого повинні всі боятися й тремтіти перед ним. Але це докорінно неправильно.

Якщо уважно прочитати все вказане Послання ап. Павла або хоча б 5-й розділ, відразу стане зрозуміло, про який страх йдеться. Апостол Павло порівнює стосунки чоловіка та жінки у шлюбі з тією єдністю, яка пов’язує Христа та Його Церкву.

І в такому порівнянні є два аспекти. З одного боку, Церква, як Тіло Христове, кориться Христу, як і дружина повинна слухатися чоловіка. З іншого боку, Христос полюбив Церкву настільки, що віддав Себе за неї в жертву. А значить і чоловік повинен любити свою дружину так само: аж до готовності віддати за неї своє життя.

Виходячи з цього, стає очевидним, що апостол говорить не про побоювання будь-якого насильства, будь воно духовне або навіть фізичне, а про пошану до чоловіка, яка має виражатися у покорі та послуху йому.

Тому, на думку Святих отців, дружина повинна боятися не самого чоловіка, а своєї неповаги до нього. Вона має боятися його засмутити чи принизити, адже таке приниження буде ударом по любові – тому союзу, який робить християнську сім’ю малою Церквою.

Доцент КДА Андрій Музольф

Джерело

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x