Технологія створення штучної утроби та етичні проблеми

Технологія створення штучної утроби та етичні проблеми

Стало вірусним відео, яке пропагує потенційне майбутнє технології штучної утроби, що дозволить батькам редагувати гени своїх дітей, поки вони ростуть у портативному інкубаторі. Але це викликає занепокоєння, вважають фахівці з біоетики.

Дженніфер Лахл, засновниця та президент Центру біоетики та культури, вважає, що найкращі умови для зростання та розвитку новонародженої дитини – в утробі матері, де відбувається зв’язок між батьками та дітьми.

«Коли дитина народжується, вона інстинктивно пізнає свою матір за ті дев’ять місяців, які вона провела в її утробі, − сказала вона в інтерв’ю The Christian Post. − Вона знає її голос, рухи і запах. Можна легко уявити, що позбавлення людського інтимного природного зв’язку матиме згубні наслідки як для матері, так і для дитини».

Як виглядатиме масова фабрика штучної матки?
Відео, випущене режисером та «науковим комунікатором» Хашем Аль-Гайлі, називається «ЕктоЛайф: Перша у світі фабрика штучної матки». З грудня його переглянули понад 2 мільйони разів. У відеоролику показується, як може виглядати масова фабрика штучної матки, що здатна вирощувати 30 000 дітей на рік. Діти, створені за допомогою ЕКЗ, зростатимуть у капсулах, створених для відтворення умов материнської утроби зі штучною амніотичною рідиною та штучною пуповиною.

Встановлені на фабриці біореактори також нібито перероблятимуть відходи немовлят на «корисні поживні речовини».

Батьки також зможуть віддалено вмикати музику для дитини та стежити за її станом у капсулі.

«Елітний пакет» та народження простим «натисканням кнопки»
Ті, хто має фінансові можливості, можуть придбати «елітний пакет», який дозволить батькам «генетично спроєктувати» свою дитину перед імплантацією в штучну матку, вибрати такі характеристики, як зріст, сила, інтелект, колір шкіри, очей та волосся, а також спробувати усунути спадкові генетичні захворювання.

Відео Аль-Гайлі представляє штучну матку як рішення для батьків, що борються з безпліддям, або для жінок, які хочуть мати дитину, але хочуть уникнути виснажливої вагітності та пологів. У відео вихваляються тим, що пологи можуть бути проведені простим «натисканням кнопки», щоб злити амніотичну рідину та дозволити батькам витягти дитину.

Індустрія фертильності, яка тільки в США щорічно приносить мільярди доларів, не має особливого нагляду, і згідно зі звітом за 2019 рік, опублікованим у журналі Journal of Assisted Reproduction and Genetics, майже 73% американських клінік фертильності проводять гендерний відбір та пропонують послуги парам, які не мають проблем із фертильністю і використовують це для вибору статі, щоб отримати хлопчика чи дівчинку, чи інші бажані риси.

Втрата цінності життя
Девід Прентіс, віцепрезидент і директор з досліджень Інституту Шарлотти Лозьєр, який виступає за життя, і член консультативної ради Центру біоетики та людської гідності, не вірить, що така технологія, як EctoLife, якщо вона можлива, вирішить складні суперечки про життя ще не народженої дитини.

«Що ми дійсно повинні зробити, то це допомогти людям зрозуміти, що це справжні людські істоти, справжні життя, цінні життя, − сказав ад’юнкт-професор молекулярної генетики Інституту Івана Павла II, Католицького університету Америки. − І нам потрібно придумати кращі способи розв’язання цієї проблеми з погляду особистої відповідальності та цінності кожного людського життя».

Як зазначив Прентіс, відеоролик задуманий як «маркетинговий хід» для залучення інтересу інвесторів, які могли б фінансувати лабораторію, де будуть розміщені капсули зі штучною маткою. Як доказ того, що ця технологія не є неможливою, Прентіс навів опубліковане у 2021 році дослідження групи ізраїльських учених, які виростили синтетичні ембріони миші у штучних матках.

Далі він послався на дослідження 2017 року, опубліковане в журналі Nature, яке показало, що інкубатори, а не штучні матки успішно підтримували недоношених ягнят і дозволяли їм розвивати основні органи. Але ще потрібно з’ясувати, чи можна використовувати цю технологію для врятування життя недоношених немовлят, додав він.

Прентіс підкреслив, що лабораторії з вирощування немовлят, про які розповідає Аль-Гайлі, «наразі не наближені до реальності», а відеоролик є «чистою науковою фантастикою».

Ідеальна людина
Технологія розглядає «людське життя як товар», і це етична проблема, наполягає Прентіс.

«Говориться не тільки про можливості повної вагітності у штучному середовищі, а й про використання таких речей, як редагування генів, навіть технології клонування, щоб зробити таку дитину, яку ви хочете», − додав він, назвавши цю ідею «макабричною».

«Це перетворює людське життя та народження дитини на цирк», − нарікає Прентіс.

Ще одна етична проблема полягає в тому, що вона може спонукати батьків створити свою «ідеальну» дитину, яка не має інвалідності. Прентіс вважає, що така тенденція вже є у багатьох пренатальних тестах. Наприклад, батьки, які отримали діагноз «синдром Дауна», можуть ухвалити рішення про аборт дитини.

«Ідея полягає не в тому, щоб спробувати створити дитину, яку ви хочете, або відсіяти дітей, яких ви не хочете, − сказав Прентіс. − А в тому, щоб змінити наше ставлення, щоб ми цінували кожне людське життя».

Минулого року The Christian Post опублікувала статтю в The New York Times, в якій йшлося про те, що 85% пренатальних скринінгів, які виявляють рідкісне захворювання, виявляються помилковими, що ставить під сумнів точність тестів.
Джерело

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x