День пам’яті преподобного Мойсея Угріна

День пам’яті преподобного Мойсея Угріна

26 липня/8 серпня Православна Церква вшановує пам’ять прподобного Мойсея Угріна.

Святий Мойсей походив із Угорщини. Він разом із братом своїм Георгієм був на службі у святого благовірного князя Бориса. Коли посланці окаянного Святополка вбили князя та Георгія, Мойсею вдалося уникнути смерті. Він прийшов у Київ до Предіслави, сестри князя Ярослава, де знайшов собі прихисток.

У цей час між Святополком та Ярославом тривала боротьба. Згодом Святополк заручився підтримкою польського короля Болеслава, пішов із ним на Київ і зайняв великокняжий престол.

Болеслав, коли повернувся у свою землю, взяв у полон двох сестер Ярослава та багатьох бояр, серед яких був і Мойсей.

У землі ляхів святий п’ять років томився в залізних кайданах. Він відрізнявся міцною статурою та красою. Тоді святого побачила знатна молода жінка, що втратила чоловіка під час походу Болеслава на Київ, і загорілася до нього нечистою хіттю.

Вона безсоромно запропонувала Мойсею володіти нею та усіма її багатствами. У відповідь на це непорочний від материнської утроби святий запитав, чи є хтось серед мужів, хто послухався жінку і змінив своє становище на краще.

Мойсей нагадав Адама, який послухався Єву й був вигнаний із раю, Сампсона, який через жінку потрапив у руки іноплемінників, Соломона, що покорився жінці й вклонився ідолам, та Ірода, який на догоду жінці обезголовив Іоанна Хрестителя.

Однак безчесна жінка не надала значення словам Мойсея і сказала, що викупить його та зробить своїм чоловіком і господарем свого майна.

На це святий відповів, що не виконає її бажання, бо для нього душевна та тілесна чистота вище за володіння нею та її багатствами.

Проте жінка заплатила за Мойсея 1000 золотих і взяла його у свій дім. Вона вбрала святого в дорогий одяг, почала годувати вишуканими стравами та обіймати. Але Мойсей скинув із себе гарне вбрання та ще більш ревно віддався молитві та посту.

Це розлютило його господиню, і вона наказала морити його голодом у темниці. Однак знайшовся милосердний раб, який приносив святому їжу. Інші ж слуги вмовляли його підкоритися господині. На це Мойсей відповідав, що ніколи не звабить його жіноча краса та не віддалить від любові до Христа.

Підступна жінка продожувала зваблювати святого й наказала возити його по містах та поселеннях, що їй належали, і говорила людям, що це їхній господар, а її чоловік. Мойсей же сміявся над її безумством і говорив, що вона даремно трудиться. 

Розлючена жінка сказала, що не випустить його живим і після багатьох тортур умертвить. На це святий відповів, що не боїться мук і бажає служити Богу в чернечому чині.

На той час Промислом Божим прийшов до Мойсея ієромонах зі Святої Гори та звершив над ним постриг. Коли господиня дізналася про це, то наказала бити святого палками так, що земля напоїлася його кров’ю.

Зрештою, безчесна жінка доповіла про преподобного королю Болеславу, який наказав їй явитися до нього разом із Мойсеєм. Болеслав сам почав схиляти святого до покори господині та погрожував йому тортурами та смертю, але безуспішно.

Після всього правитель дозволив тій жінці чинити зі святим на свій розсуд, але ні в якому разі не відпускати його на свободу. Мойсей же передрік швидку кончину і Болеславу, і своїй господині, яка після цього почала поводити себе ще більш безсоромно. Однак сповнений страху Божого святий не схилився до гріха.

За наказом озлобленої та посоромленої жінки Мойсею щодня заподіювали по сто ран, а потім його оскопили. При цьому святий втратив багато крові й лежав як мертвий. Проте помста безчесної жінки на цьому не закінчилася. Вона досягнула того, що король Болеслав прогнав зі своїх володінь усіх монахів, за що невдовзі був покараний раптовою смертю.

Кончина короля спричинила бунт у народі, й багато єпископів та бояр було убито. Разом із ними загинула й та безсоромна жінка.
Таким чином понівечений Мойсей опинився на свободі та прийшов у печеру до преподобного Антонія. Він жив подвижницьким життям та вдосконалювався у чеснотах.

За перемогу над нечистою хіттю Господь дарував святому здатність допомагати іншим у боротьбі з плотськими спокусами.

Якось до Мойсей прийшов монах, якого дуже борола блудна пристрасть, і попросив допомоги. Тоді святий сказав йому ніколи не говорити жодного слова жінці й доторкнувся до його живота своєю палицею, без якої після отриманих ран не міг ходити. Від цього одразу згасли нечисті бажання  монаха, й відтоді він більше не відчував плотської хіті.

Помер Мойсей у 1043 році ще за життя святого Антонія, у печері якого почивають його мощі. Після своєї смерті преподобний допоміг побороти блудну пристрасть святому Іоанну багатостраждальному, який більшу частину свого життя боровся з нею.

Через Іоанна до заступництва Мойсея звернувся й інший монах, який звільнився від пристрасті, коли приклав до свого тіла його кістку. Преподобний Мойсей і після кончини допомагає людям у боротьбі з плотськими спокусами.
Слава Богу вовіки. Амінь.

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x