День пам’яті святого апостола Матфія

День пам’яті святого апостола Матфія

9/22 серпня Православна Церква вшановує пам’ять апостола Матфія.

Святий Матфій був родом із Віфлеєму й походив із коліна Іуди. Він змалку вивчав священні книги та Закон Божий. Учителем Матфія був святий Симеон Богоприємець, який навчив свого учня доброчесного життя.

Коли Господь Іісус Христос явив Себе світу, Матфій полюбив Його усім своїм серцем і разом із іншим народом  пішов за Ним.

Спочатку святий був у складі 70-ти апостолів Христових. Після вільних страждань Сина Божого, Його смерті та воскресіння Матфій увійшов до числа 12-ти найближчих учнів Христа, замінивши зрадника Іуду. Це сталося так.

Святий Апостол Петро став посеред зібрання перших християн і сказав, що на місце загиблого Іуди потрібно обрати достойного мужа для того, щоб, обраний Господом, сонм 12-ти Апостолів залишився цілим та незмінним.

Потім поставили двох: Іосифа, що називався Варсавою, та Матфія. За них помолилися Богу та кинули жереб, і жереб випав Матфію. Так святий приєднався до числа найближчих учнів Христових, разом із якими удостоївся зішестя Святого Духа.

Своє апостольське служіння Матфій звершував в Іудеї. Там він обходив міста та села й проповідував Сина Божого – Іісуса Христа.

За святим переданням Матфій проповідував і в Ефіопії, де перетерпів багато тортур від язичників. Вони його били, тягнули по землі, дерли залізом і палили вогнем.

Також є відомості про те, що святий благовістив Слово Боже в Македонії. Щоб випробувати силу вчення, яке Матфій проповідує, греки напоїли його отрутою, від якої людина втрачає зір. Однак Апостол не зазнав від неї ніякої шкоди й до того ж зцілив близько 250 чоловік, які осліпли від тієї ж отрути.

Після цього під диявольським впливом язичники захотіли вбити Матфія. Вони шукали його три дні, але не могли знайти. Проте святий ходив посеред нечестивих людей, але вони його не бачили.

Потім Апостол сам віддав себе в руки ідолопоклонників і його кинули в темницю. Там йому являлися біси, що намагалися залякати його. Наступної ночі Матфію з’явився Господь Іісус Христос. Він звільнив святого від пут і випустив на свободу.

Апостол Матфій знову почав проповідувати Істинного Бога серед язичників. Декотрі з них розлютилися й хотіли вбити святого, але раптом розверзлася земля й поглинула їх. Решта ж нечестивого народу увірувала в Христа та прийняла Святе Хрещення.

Потім Апостол повернувся в Іудею, де звершував Іменем Божим предивні чудеса. Він зцілював хворих та виганяв із людей бісів і багатьох іудеїв навернув до Христа.
Коли Матфій проповідував Сина Божого в синагогах Галілеї, злобні іудеї схопили його та привели до первосвященика Анана в Єрусалим. Анан зібрав синедріон (верховний суд Іудеї), і почав судити святого.
Первосвященник багато говорив і зводив наклепи на Господа Іісуса Христа, звинувачуючи Його в єресі та гордині. Після цього він сказав, що Матфій як учень Христовий достойний смерті, та запропонував святому вибирати, чи бути послідовником Закону Божому, даному через Мойсея, чи називатися християнином і померти. На це Матфій відповів, що для нього ім’я християнина не злочин, а слава, і вчення, яке він проповідує, є самою Істиною, давно засвідченою Законом. Потім Апостол доводив ці слова ветхозавітними пророцтвами про Христа.

Слова Матфія розлютили первосвященника. Він кричав, що святий хулить, і засудив його до смерті. Тоді Апостола повели на місце Вефласкіла й побили камінням. Потім вже мертве тіло святого обезголовили за римським звичаєм, нібито святий був противником кесаря. Це іудеї зробили, щоб догодити римлянам. Віруючі ж у Христа забрали тіло апостола Матфія та поховали його з честю.
Слава Богу вовіки. Амінь.

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x