День пам’яті святителя Варлаама

День пам’яті святителя Варлаама

30 серпня/12 вересня Православна Церква вшановує пам’ять святителя Варлаама, митрополита Молдавського.

Святитель Варлаам (Василій Моцок) походив із молдавського села Болотешть (нині Румунія). Він народився наприкінці XVI ст. в сім’ї резешів, дрібних вотчинників.

У ранньому віці отрок поступив на навчання в скит Зосін, розташований в долині річки Секу. Там святий навчився грамоти, церковнослов’янської та грецької мов, ораторського та письменницького мистецтва.

У 1602 році поблизу скиту був заснований Секульський монастир. При ньому почала працювати школа.

У цій обителі Василій прийняв чернечий постриг із іменем Варлаам. Одним із послухів святого був переклад духовних книг на румунськоюу мовою. Згодом Варлааму доручили управління монастирем.

У сані ігумена разом із помічниками угодник Божий переклав румунською «Лєствіцу» преподобного Іоанна. Це один із перших творів святих отців, який можна було прочитати румунською.

Духовним чадом святого був молдавський господар Мирон Барновський-Могила.
З метою придбання ікон у1628 році в складі молдавського посольства святий побував у Києві та Москві. Тоді помер митрополит Молдавський Анастасій, а господаря Мирона змістили з престолу.

Коли Варлаам повернувся на батьківщину, то віддався чернечим подвигам у Секульському монастирі. Невдовзі, у 1629 році, його возвели в сан архімандрита.

У 1632 році святий зайняв митрополичу кафедру і став мудро пасти словесне стадо Христове. Роки святительського служіння митрополита Варлаама відзначаються розквітом молдавської церковної та світської культури. Господарем ж Молдавії тоді був Василій Лупу.

У 1639 році святитель Варлаам звершив освячення храму Трьох святителів у Яссах, куди урочисто перенесли мощі святої Параскеви. За участю святого в 1640 році була заснована Ясська слов’яно-греко-латинська академія.

Митрополит Варлаам багато працював над видавництвом та поширенням повчальної літератури. У 1641 році за допомогою молдавського господаря він заснував у Яссах при монастирі Трьох святителів типографію. Першою з цієї типографії вийшла друком соборна грамота Ясського собору 1642 року, що відбувся під головуванням святого.

У 1643 році в тій типографії надруковали першу в Молдавії книгу румунською мовою. Румунська повчальна книга, складена самим митрополитом. Вона широко відома під назвою Повчальне Євангеліє або Казання. Всього ж у типографії було видано 8 книг. Переклади святителя відрізняються благозвучністю та насиченістю слов’янізмами.

У 1644 – 1645 рр. відбувся скликаний Молдавським митрополитом Собор архієреїв Валаського та Молдавського князівств. На ньому було прийняте послання святого Варлаама, що засуджувало надрукований у 1642 році в Трансільванії катехізис Кальвіна.

У 1653 році митрополит Варлаам залишив святительський престол і повернувся в Секульський монастир. Там у грудні 1657 року він відійшов до Господа.
Угодник Божий явив себе ревним захисником правої віри та відрізнявся святістю життя.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ми поза політикою, запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете там багато цікавого)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x