Святі безсрібники Косьма та Даміан

Святі безсрібники Косьма та Даміан

1/14 листопада Православна Церква вшановує пам’ять святих безсрібників і чудотворців Косьми та Даміана.

Рідні брати Косма та Даміан народилися в Асії (в південно-західній частині Малої Азії). Їхній батько тримався язичницького нечестя, а мати, Феодотія, була християнкою. Коли вона овдовіла, то стала присвячувати свій час служінню Богу й виховала своїх синів у страху Божому та благочесті.

Косьма та Даміан жили непорочно й сяяли чеснотами. Коли брати стали дорослими, Господь наділив їх даром зцілювати недуги. І вони зцілювали іменем Божим не тільки тіла, але й душі людей, а також виганяли бісів.

За свою допомогу вони не брали нічого, через що їх назвали безсрібниками. Свою сердечну любов до Бога вони виявляли через нелицемірну любов до людей. Також Косьма та Даміан зцілювали й тварин.

Якось до святих звернулася жінка на ім’я Паладія. Вона багато років лежала хвора, і лікарі їй не могли допомогти.

Святі безсрібники

Коли Паладія почула про святих безсрібників, то попросила їх навідати її перед смертю. Як тільки святі прийшли до цієї жінки, то вона одразу одужала й встала з постелі. За таке велике благодіяння Паладія хотіла віддячити святим братам, але вони ніколи не брали ніякої винагороди.

Тоді жінка взяла три яйця і пішла до Даміана. Вона молила його взяти їх в ім’я Пресвятої Трійці. Коли Даміан почув ім’я Боже, то прийняв дар. Косма ж довідався про вчинок брата й  засмутився. Він заповів не погребати Даміана поруч із собою, бо той не дотримався заповіді Господньої та взяв винагороду від Паладії.

Згодом святий Косьма відійшов до Господа, а через певний час помер і Даміан. Віряни пам’ятали заповіт Косьми й не наважувалися поховати Даміана біля нього.

У той час прийшов верблюд, якого святі брати зцілили від біснування. Він промовив людським голосом, щоб тіло Даміана поклали поруч із братом, оскільки святий Даміан взяв дар заради імені Божого. Тоді мощі Косми й Даміана поклали разом у Феремані (в Месопотамії). Пізніше вони їх перенесли в Амід (при верхів’ї ріки Тигра).

Хоча тепер святі безсрібники знаходяться в Царстві Божому, однак вони продовжують подавати зцілення хворим.

Так, один чоловік пішов на ниву жати. Коли він втомився, то ліг під деревом і заснув. Тоді через відкритий рот у нього заповзла змія. Чоловік спочатку нічого не відчув і лише ввечері почав сильно страждати від нестерпного болю, бо змія терзала його нутрощі.

Близькі хворого нічим не могли йому допомогти. Він почав молити святих Косьму та Даміана про допомогу. І ось, хворий міцно заснув, і змія в цей час виповзла з нього через рот. Коли чоловік прокинувся, то відчув себе повністю здоровим. Присутні, що були свідками такого великого чуда, прославили Бога і Його святих угодників.

Один чоловік, на ім’я Малх, жив у Феремані неподалік від храму Косми та Даміана. Перед тим як вирушити в далеку дорогу, він привів свою дружину до храму святих безсрібників і повідомив їй, що доручає її захисту цих угодників Божих. При цьому він сказав дружині, що пришле їй певний знак, за яким вона буде знати, що їй слід йти до нього.

Через кілька днів після того, як Малх покинув свій дім, до його дружини прийшов диявол у вигляді знайомої їй людини. Він показав їй той знак, який вказав її чоловік, і сказав йти за ним.

Жінка не захотіла одразу піти з ним і поставила вимогу, щоб він поклявся в храмі святих безсрібників, що не спричинить їй зла. Брехливий диявол так і зробив.

Дружина Малха повірила обманщику й вирушила в дорогу. Диявол завів жінку в безлюдне місце, де хотів осквернити її та вбити. Коли вона зрозуміла, в яку потрапила біду, то почала молитися Богу, щоб Він врятував її за молитви Косьми та Даміана. І святі безсрібники одразу прийшли на допомогу. Як тільки вони з`явилися, диявол побіг на високий берег і кинувся звідти у прірву.

Косьма ж із Даміаном привели жінку назад у її дім. Вона подякувала та запитала у них, хто вони. Безсрібники назвали їй свої імена, після чого зникли. Жінка прославила Бога й пішла до храму Його святих угодників. Там зі сльозами вона припала до їхнього образу й принесла ревну молитву Господу. Після цього вона розповіла всім присутнім про те, що з нею сталося.
Слава Богу, дивному в святих Своїх, вовіки. Амінь.

(Ми поза політикою! Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете для себе корисне і цікаве)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x