День пам’яті великомучениці Катерини

День пам’яті великомучениці Катерини

24 листопада/7 грудня Православна Церква вшановує пам’ять святої великомучениці Катерини.

Свята Катерина жила в єгипетському місті Олександрії в часи царювання римського імператора Максиміна (305 – 313 рр.). Вона була царського походження, мала велике багатство й відрізнялася красою та розумом.

У вісімнадцятирічному віці дівиця знала твори всіх відомих язичницьких поетів, письменників, філософів та лікарів, володіла ораторським мистецтвом, вивчила багато мов.

Родичі Катерини вмовляли її вийти заміж, аби вона не втратила царський спадок свого батька. Проте дівиця вирішила зберігати невинність і відмовлялася від заміжжя. Своїм рідним вона сказала, що вийде заміж за того, хто не поступається їй багатством, благородністю походження, красою та розумом.

Зрештою, матір Катерини, яка була таємною християнкою, відвела її до свого духовного отця, який переховувався через гоніння на християн. Старець сказав дівиці, що є Юнак, Який значно вищий за неї і розумом, і красою, і багатством, і походженням.

Катерина ж подумала, що їй говорять про якогось земного князя, і висловила бажання побачити Його. Тоді старець дав їй ікону Богородиці з Божественним Немовлям і сказав молити Діву Марію, щоб Вона показала їй Свого Сина.

Вночі Катерина довго молилася Божій Матері і, зрештою, заснула. Тоді їй з’явилася Богородиця з Христом на руках. Однак обличчя Немовляти дівчина не бачила, воно було повернуте до Богоматері. Коли Пресвята Діва попросила Свого Сина поглянути на Катерину, Він відмовився й сказав, що не подивиться на неї, допоки вона не відвернеться від свого нечестя.

Після цього Катерина повернулася до духовного отця своєї матері, і він навчив її істин святої віри та сподобив Святого Хрещення. Коли ж дівиця почала знову молитися Богородиці та була в молитві всю ніч, то їй знову уві сні явилася Пречиста Діва з Немовлям Христом.

Цього разу Син Божий повернув до Катерини Свій Лик і подарував прекрасний перстень на знак Своїх заручин із нею. Коли ж Катерина прокинулася, то дійсно побачила на своїй руці перстень.

Невдовзі прибув в Олександрію імператор Максимін. Він влаштував всенародне свято на честь своїх мерзенних богів. У місті зібрався великий натовп народу, і всі приносили кроваві жертви.

У той же час свята Катерина сміливо пішла до язичницького храму й предстала перед царем. Вона докорила йому за нечестя та розкрила нікчемність і мерзенність його богів. Після цього дівиця сповідала Істинного Бога і почала схиляти царя навернутися до Нього.

Цар не знав, що відповісти святій, і сказав, що вислухає її після торжества. Згодом він покликав Катерину до себе і почав із нею розмовляти. При цьому його дуже вразили краса та розум дівиці. Максимін побоявся вести з нею суперечку та сказав, що йому не личить розмовляти з жінками. Потім він скликав до себе п’ятдесят наймудріших філософів і красномовців і наказав їм розпочати спір із Катериною.
Коли зі святою почав розмовляти головний із мудреців, вона довела мерзенність та нікчемність богів зі слів самих же язичницьких мислителів. Також Катерина процитувала пророцтва про Христа, сказані наймудрішою Сивілою (язичницькою віщункою) та язичницьким мудрецем Аполонієм.

Філософи та красномовці були переможені Катериною. Вони сказали царю, що не можуть суперечити істині. За це їх кинули у велике вогнище, де вони віддали свої душі Господу. Не пошкоджені вогнем, тіла мудреців християни поховали з честю.

день великомучениці Катерини

Після цього Максимін намагався спокусити Катерину владою та почестями, але йому це не вдалося. Тоді він наказав бити її воловими жилами по череву та плечах. Святу били протягом двох годин, і її кров обагрила землю. Потім мученицю кинули в темницю.

Коли цар у якійсь справі покинув місто, цариця Августа з допомогою воєначальника Порфирія відвідала Катерину. Незадовго до цього вона мала уві сні видіння, в якому свята увінчала її вінцем, який послав для неї Христос. Катерина навернула Августу, Порфирія та двісті воїнів на путь істини й передрекла цариці мученицьку кончину.

Згодом Святу привели до царя. Після невдалої спроби схилити Катерину до свого нечестя, цар розпочав катування. За його наказом до однієї осі прикріпили чотири колеса, в які забили багато гострих знарядь. Колеса мали обертатися і терзати тіло мучениці.

Коли Катерину прив’язали до цього знаряддя, з’явився Ангел та зруйнував колеса. Весь народ почав прославляти Істинного Бога, а цариця виступила на захист Святої. За це їй відірвали соски, а потім відсікли голову. Потім також обезголовили Порфірія та двісті воїнів.

Після цього Максимін запропонував Катерині принести жертву богам та стати царицею. Однак вона відмовилася, і нечестивий засудив її до страти.

Перед кончиною мучениця помолилася Богу, а потім схилила під меч свою голову. При цьому з рани витекло молоко, а не кров. Чесні останки Катерини Ангели перенесли на Сінайську гору. Душа ж її поселилася в Небесних Обителях, де радіє вовіки. 

день великомучениці Катерини
Царська гробниця з мощами святої великомучениці Катерини (Синай)

Амінь.

(Ми поза політикою! Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете для себе корисне і цікаве)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
1 Коментар
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
trackback
День пам'яті великомученика  Прокопія | N.E.W.O.D
4 днів тому

[…] деякий час Неанія поставили воєводою та направили в Олександрію катувати й вбивати християн, а їхнє майно відбирати до […]

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x