День пам’яті пророчиці Анни

День пам’яті пророчиці Анни

9/22 грудня Православна Церква вшановує пам’ять пророчиці Анни, матері Пророка Самуїла.

Свята пророчиця Анна народилася у місті Армафемі, що розташовувалося в нагірному краї наділу синів Єфрема. Вона стала дружиною Єлкани, чоловіка з коліна Левії.

Анна була бездітною, і Єлкана взяв ще одну дружину Феннану, яка народжувала дітей. Через свою безплідність Анні доводилося терпіти ганьбу від близьких та сусідів, і вона постійно просила в Господа дару дітонародження.

Щороку Єлкана з дружинами та дітьми для звершення жертвоприношення Богу у визначений Законом час приходив у місто Сілом, де знаходилася скинія Мойсея.

Одного разу після принесення жертви Єлкана розділив її залишки і одну частину віддав Феннані та її дітям, а другу Анні, яку любив більше за Феннану. Через це Фенанні стало прикро, і вона почала заздрити Анні та дошкуляти їй. Анна страждала через докори, плакала й нічого не їла. Коли трапеза завершилася, вона поспіхом прийшла до скинії, впала на землю й почала молитися.

День пам'яті Анни

Анна просила Господа дарувати їй дитя чоловічої статі та дала обітницю присвятити його Богу, й віддати дитину до храму.

Коли свята молилася, на неї звернув увагу первосвященник Ілій, що сидів біля дверей скинії.

Оскільки уста Анни ворушилися, а голосу не було чути, первосвященник подумав, що вона п’яна. Він запитав в угодниці Божої, допоки вона буде п’яною, і сказав витверезитися та йти від лиця Господнього. На це Анна відповіла, що вона не пила вина, а тужить та виливає перед Господом свою душу і говорила до цього часу від великої печалі та скорботи.

Тоді Ілій сказав їй, щоб вона йшла з миром і що Бог виконає її прохання. Свята з великою вірою прийняла ті слова й повернулася з радістю до свого чоловіка.

Згодом у Єлкани та Анни народився син Самуїл (в перекладі з єврейської мови «почутий Богом», «випрошений від Бога»), пророк і керівник Ізраїльського народу.

Коли хлопчик підріс, Анна у супроводі чоловіка привела його в Силом, де з вдячністю поклонилася Богу. Подружжя звершило жертвоприношення і підвело Самуїла до первосвященника.

Анна сказала Ілію, що вона – та жінка, яка при ньому молилася Господу про дарування їй цієї дитини, і Господь виконав її прохання; тепер же вона віддає сина служити Господу у всі дні його життя.

Після цих слів первосвященник благословив Анну та побажав, щоб Господь дарував їй ще дітей замість Самуїла. Угодниця Божа вклонилася перед святилищем і помолилася Господу.  Її молитва, сповнена пророцького споглядання тайн Божих, міститься в другій главі першої книги Царств.

Анна повернулася з чоловіком додому, а Самуїл зашився служити Богу. Згодом у святої народилося ще шестеро дітей – три сини і три дочки. Померла вона у глибокій старості.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ми поза політикою! Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете для себе корисне і цікаве)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x