День пам’яті святителя Спиридона

День пам’яті святителя Спиридона

12/25 грудня Православна Церква вшановує пам’ять святителя Спиридона Триміфунтського.

Святий Спиридон народився на острові Кіпр. Його батьки були простими людьми, і святий з дитинства пас овець.

У дорослому віці Спиридон одружився та мав дітей, але швидко овдовів. Життя Святого було чистим та богоугодним. Він звершував численні справи милосердя, за що Господь наділив його даром звершувати чудеса. Згодом Святий був поставлений єпископом міста Тріміфунта.

Коли на Кіпрі була сильна посуха і, як наслідок, голод та мор, по молитві Спиридона пішов сильний дощ, який напоїв землю. Тоді земля дала гарний урожай і у всьому був достаток.

Через декілька років знову настав голод. На той час у Тріміфунті жив один жадний хліботорговець, який закупив у різних місцях багато хліба. Якось до нього прийшов збіднілий землероб і попросив у борг хліба до нового врожаю. Однак торговець сказав йому, що без грошей не дасть жодної зернини. Тоді землероб розповів про свою біду святителю Спиридону.

Наступного дня Святий сам прийшов до бідного чоловіка, приніс йому груду золота й сказав віддати в заставу багачу, щоб отримати від нього потрібну кількість хліба. Після жнив землероб мав повернути хліб із лишком торговцю, забрати золото і принести його Святителю.

Бідний чоловік так і зробив. Згодом він зібрав багатий урожай, забрав золото в багача і приніс до Святителя. Святий взяв золото і разом із землеробом пішов у свій сад. Там Спиридон голосно помолився Господу, щоб золото прийняло свій первісний вигляд, і раптом воно перетворилося на змію. Таким по молитві Святого змія спочатку перетворилася на золото, а потім золото знову стало змією.

День святителя СпиридонаСобор. Посоромлення Арія

Святитель Спиридон брав участь у Першому Вселенському Соборі, що відбувся в 325 р. в Нікеї. Там Святий захищав православну християнську віру від єретичного лжевчення Арія. Будучи простою людиною, Святитель навернув до істинної віри наймудрішого перипатетика (філософа), який не зміг заперечити словам Святого.

Якось під час свого перебування в Антиохії невиліковно захворів цар Констанцій. Коли він почав молити Бога про зцілення, то побачив у видінні Ангела, який показав йому серед багатьох єпископів двох, і сказав, що тільки вони можуть зцілити його.

Після цього Констанцій покликав до себе єпископів із довколишніх місцевостей та більш віддалених областей, однак тих, яких він бачив у видінні, серед них не було.

Коли покликали єпископів із усієї імперії, то Спиридон разом зі своїм учнем Тріфіллієм, що на той час ще не був єпископом, вирушив у Антиохію. Тільки но Спиридон увійшов до царя, цар одразу впізнав його й почав просити про допомогу. Тоді Святий доторкнувся до голови хворого, і він одразу зцілився.

На зворотному шляху Святитель зупинився в домі одного боголюбивого чоловіка. Жінка-язичниця принесла туди свого мертвого сина й поклала його біля ніг Святого. Зворушений сльозами матері, Спиридон оживив дитину. Від великої радості матір раптово померла. Тоді Святитель оживив і матір. При цьому він заборонив присутнім розповідати про те, що сталося. Однак після смерті Святого диякон Артемідот розповів про це чудо вірянам.

Якось один чоловік захотів купити зі стада Святителя сто кіз. Спиридон сказав йому залишити встановлену суму грошей і повів його в загін. Покупець навмисне не заплатив за одну вівцю, бо подумав, що Святий про це не дізнається.

Коли сто кіз вигнали за огорожу, одна з них повернулася назад. Тоді покупець забрав її силою, однак вона вирвалася і знову прибігла в загін. Так було тричі. Зрештою, покупець взяв цю козу на плечі й поніс, вона ж блеяла та била його рогами по голові. Тоді Спиридон зрозумів, в чому справа, й тихо викрив нечесного чоловіка. Той засоромився та доплатив потрібні гроші. Після цього коза сумирно пішла попереду свого нового господаря до його дому.

Одного разу Олександрійський Патріарх скликав на собор в Олександрію підлеглих єпископів, аби спільною молитвою зруйнувати язичницьких ідолів у тій місцевості. Коли єпископи молилися, всі ідоли впали та розбилися, окрім одного, найбільш шанованого язичниками.

Патріарху Господь відкрив у видінні, що цього ідола може зруйнувати своєю молитвою Триміфунтський єпископ Спиридон. Покликаний Патріархом Святитель вирушив у Олександрію. Коли він сходив на берег із корабля, то ідол одразу розвалився.

День святителя Спиридона
О. Корфу. Керкира. Мощі свт. Спиридона

У святительському сані Спиридон проявляв велике смирення: він пас овець та обробляв своє поле. Якось, коли Святий жав свою ниву у велику спеку, його голова раптом покрилася прохолодною росою. Потім його волосся змінило колір. Воно частково стало чорним, частково білим, частково жовтим. Тоді Спиридон доторкнувся до своєї голови і сказав, що скоро його душа розлучиться з тілом.

Через декілька днів після цього Святий відійшов до Бога. Його чесні мощі погребли в місті Триміфунті в церкві Святих Апостолів. Нині нетлінні мощі святителя Спиридона знаходяться на острові Корфу.

Від них і досі звершуються численні чудеса.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ми поза політикою! Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете для себе корисне і цікаве)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x