Собор Пресвятої Богородиці

Собор Пресвятої Богородиці

26 грудня/8 січня Православна Церква святкує Собор Пресвятої Богородиці.

Наступного дня після Різдва Христового Церква святкує Собор Пресвятої Богородиці, пам’ять святих Іосифа Обручника, царя Давида та Іакова, брата Господнього.

Свято отримало назву Собору через те, що у древності в цей день християни збиралися в храми для прославлення Божої Матері. Подібно до цього в наступний день після Богоявлення святкується Собор чесного і славного Пророка, Предтечі та Хрестителя Господнього Іоанна.

Після поклоніння волхвів Богонемовляті у Вифлеємі старець Іосиф побачив уві сні Ангела, який повелів йому з новонародженим Іісусом та Дівою Марією тікати в Єгипет, бо Ірод хоче знайти та погубити Немовля.

Тоді Іосиф взяв Богоматір із Немовлям Христом, і вони вирушили в путь. Перед подорожжю в Єгипет за Законом Господнім Христос був принесений на 40-й день від народження в Єрусалимський храм.

Потім мандрівники прийшли в Назарет, звідки з необхідними речами вирушили вночі в Єгипет. Разом з Господом Іісусом Христом, Його Пречистою Матір’ю та старцем Іосифом у подорож вирушив син праведного Іосифа Іаков.

Собор Пресвятої Богородиці
Втеча в Єгипет

Своєю втечею у Єгипет Христос показує, що Він насправді є втіленою людиною, а не духом чи привидом, і вчить нас тікати від гніву та люті людської й з гординею не протистояти їм. Також Господь тікав у Єгипет, щоб очистити ту землю від ідолів. Саме в Єгипті вперше через заклання агнця були явлені прообрази спасенного знамення хреста та Пасхи Господньої й таким чином приготувалося Таїнство найсвятішої жертви.

Так справдилося пророцтво Ісайї: «Господь сидить на хмарині легкій і йде у Єгипет. І потрясуться від лиця Його ідоли єгипетські».

На Своїх руках принесла у Єгипет Христа Пречиста Діва Марія. Вона – хмарина легка – не має на Собі тягаря будь-якого гріха чи плотської пристрасті й шлюбних стосунків.

Існує передання, що в дорозі на мандрівників напали розбійники, вони хотіли забрати у них віслюка, нав’юченого небагатими статками мандрівників.

Проте один із розбійників побачив незвичайну красу Богонемовляти й із подивом сказав: «Якщо би Бог прийняв на Себе людське тіло, то не міг би бути гарнішим за це Немовля».

Собор Пресвятої Богородиці
Карта мандрів Святої родини

Той розбійник заборонив своїм товаришам кривдити подорожніх, і Пресвята Діва Марія пообіцяла, що це Немовля віддячить йому щедрою винагородою. Згодом цей розбійник був розіп’ятий праворуч Іісуса Христа на Голгофі й першим із людей після кончини удостоївся Царства Небесного.

У Верхньому (Південному) Єгипті біля міста Єрмополя росло прекрасне й велике дерево «Персея», яке язичники вважали богом. Вони поклонялися йому та приносили жертви.

У тому дереві знаходився біс. Коли Божа Матір із Христом наблизилася до дерева, воно сильно затрусилося, бо нечистий дух покинув його. Після цього дерево нахилило свою верхівку до землі й так вклонилося своєму Творцю та Пресвятій Діві Марії. В його затінку мандрівники змогли відпочити.

Дерево ж більше не розгиналося й було знаменням пришестя Христа у Єгипет. Від його гілля почали чудесно зцілюватися хворі.

У Єрмополі мандрівники увійшли в язичницький храм, і всі ідоли, що були в ньому, впали та розбилися. Через пришестя Христове зруйнувалися всі ідоли Єгипта, і біси залишили їх.

Падіння ідолів в Єгипті передрік пророк Ієремія. З часу пророцтва Ієремії єгиптяни почали зображувати Діву, що почиває на постелі, а біля Неї Немовля у яслах. Вони поклонялися цьому зображенню.

Місцем проживання Христа стало поселення Натарея поблизу міста Іліополя у Нижньому (Верхньому) Єгипті. Коли мандрівники наблизилися сюди, то праведний Іосиф пішов у поселення, а Пречиста Діва з Богонемовлям залишилася біля смоківниці, яка роздвоїлася зверху до низу, опустила верхівку й утворила для Них шатро. При цьому біля кореня у розщілині утворилося зручна заглибина, в якій Богородиця з Немовлям змогла лягти та відпочити.

Неподалік знайшлося й убоге житло. Із землі біля смоківниці дивним чином витекло джерело, водою з якого користувалася Богоматір. Це єдине джерело живої води у Єгипті. Воно існує і нині.

Скільки років був Іісус у Єгипетській землі достеменно не відомо. Коли ж окаянний Ірод помер, старець Іосиф знову побачив у видінні Ангела, який повелів їм повертатися в землю Ізраїлеву, бо померли ті, хто шукав душі Немовляти.

Святі мандрівники мали намір іти в Іудею, але, оскільки там правив жорстокий син Ірода Архелай, вони після ще одного ангельського з’явлення прийшли в Галілею, якою володів інший син Ірода – Ірод Антипа, та поселилися в Іосифовому домі в Назареті. Так Господь Іісус Христос, як передрекли пророки, назвався назореєм.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ми поза політикою! Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете для себе корисне і цікаве)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x