У чому відмінність між розкаянням і покаянням?

У чому відмінність між розкаянням і покаянням?

— Між розкаянням і покаянням існує дуже велика різниця, незважаючи на те, що ці слова іноді ототожнюються. Щоб ясно зрозуміти, в чому ж полягає різниця, потрібно звернутися до Євангелія та згадати двох апостолів – Іуду Іскаріотського й святого Петра.

Обидва згрішили – обидва зрадили Спасителя. Але один розкаявся і «вийшов, пішов і повісився» (Мф 27:5). А інший покаявся «і, вийшовши звідти, він гірко заплакав (Мф. 27:65).

Таким чином, можна сказати, що розкаяння – це тільки бездіяльне усвідомлення свого гріха. Людина зрозуміла, але нічого для виправлення робити не хоче. При бажанні людини каяття може перерости далі в покаяння.

Покаяння ж – це повне рішучості волевиявлення припинити робити гріх (не повторити нічого подібного) і зробити все, щоб умилостивити Бога. Як влучно написав преподобний Іоанн Ліствичник«Покаяння є заповіт із Богом про виправлення життя».

В євангельській притчі про блудного сина (Лк. 15: 11-32) ми бачимо, що син, розкаявшись, не зупинився на цьому, але пішов до батька. І в цьому вся сила: покаянням ми здатні повністю змінити долю людини й прихилити Бога на милість. Про це свідчать житія багатьох святих, зокрема преподобномучениці Євдокії.

Відповідь на питання викладача Київської духовної академії та семінарії архімандрита Дамаскіна (Лебідя).

(Ви можете також відвідати російськомовну й англомовну частини сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x