Чи робить невзаємна любов людину нещасною?

Чи робить невзаємна любов людину нещасною?

Любіть один одного! Як Я вас полюбив, так любіть один одного й ви! 1Інн. 13:34 Принаймні, невзаємна любов не заважає дружбі.

Любов прекрасна та цінна в будь-якому випадку. Навіть якщо вона невзаємна.

З одного боку, невзаємна любов робить людину нещасною, з іншого, на якомусь глибинному рівні, вона робить її щасливішою та сильнішою.

Мені, як священнику, хочеться нагадати, що найяскравіший приклад невзаємної любові – це любов Бога до людини.

Бог любить кожну людину, й такою любов’ю, сильніше якої на землі немає. А чи багато на землі людей, які відповідають Йому взаємністю?

Навіть у тих людей, які відповідають Богу любов’ю, їхня любов не йде в жодне порівняння з Його любов’ю до нас. І це одиниці, більшість із нас і знати про цю любов нічого не бажають. Виходить, що найвища любов, яка існує у Всесвіті, це невзаємна любов.

Важливо зрозуміти для чого взагалі ми живемо. Якщо людина не почне рано чи пізно жити для Бога, то вона головного у своєму житті не зрозуміє.

Якщо людина не почне рано чи пізно жити для Бога, то вона головного у своєму житті не зрозуміє.

Чому кажуть, що найголовніша заповідь – «Полюби Бога твого», і лише друга – «Полюби ближнього»? Бо любов до ближнього може й не відбутися. І якщо ця любов буде головною для мене, то це катастрофа всього життя.

А якщо я люблю Бога, то моя любов не може не відбутися, бо така любов не буває без відповіді!

…якщо я люблю Бога, то моя любов не може не відбутися, бо така любов не буває без відповіді!

Якщо ж я люблю Бога понад усе, й людину дуже сильно люблю, і моя любов до неї невзаємна, то це не катастрофа, бо мене все-таки люблять.

Так навіщо потрібне невзаємне кохання?

Ми повинні бути досконалими. У тій мірі, в якій людина досягає досконалості, вона досягає щастя, повноти буття. А саме в любові в людині розкривається все найпрекрасніше, що в неї є.

...саме в любові в людині розкривається все найпрекрасніше, що в неї є.

Кожен із нас як маленький пуп’янок, який може стати чудовою квіткою, але може й засохнути, не встигнувши розквітнути. У нас є цей пуп’янок добра, але є і насіння зла. Що візьме гору?

Якщо моє завдання – досягти максимального розкриття того доброго, що є в мені, й очиститися від поганого, то мені здається, що тільки в любові це відбувається. І в цьому плані невзаємна любов нічим не гірша взаємної любові.

Так, це не так радісно. Звичайно, якщо любов взаємна, то вона приносить невимовну насолоду. Невзаємна любов, звичайно, сполучене зі стражданням, із болем. Але це страждання не скасовує того, що ми зростаємо в цій любові, в якій розкривається все найкраще, що в нас закладене. Саме в цьому цінність любові.

(Протоієрей Ігор Гагарін)

(Ви можете також відвідати російськомовну й англомовну частини сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
1 Коментар
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
trackback
Оповідання дітям про добрі справи | N.E.W.O.D
23 днів тому

[…] сонця. Мерехтіло в очах від розмаю квітів, приємно паморочилася голова від запахущості молодої листви, від пташиного […]

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x