Як терпіти ближнього?

Як терпіти ближнього?

Як терпіти ближнього: його неправоту, приниження, невдячність? Відповідає протоієрей Сергій Баранов.

Потрібно терпіти вміючи, а то можна перетерпіти і ніякої користі не отримати. По-перше, дотримуй святу віру, і провадь бездоганне життя за вірою, кожен же гріх, який трапиться, негайно очищай покаянням. По-друге, все, що доводиться терпіти, приймай як з руки Божої, пам’ятаючи твердо, що без волі Божої нічого не буває. По-третє, віруючи, що все, що походить від Господа, посилається Ним на благо нашим душам, за все щиро дякуй Богові, дякуй і за скорботи, і за радості. По-четверте, полюби прикрість заради великої її спасительності, збуди в собі спрагу її як пиття, хоч і гіркого, але цілющого. По-п’яте, тримай в думці, що коли прийшла біда, то її не скинеш, як тісний одяг, треба перенести. Чи по-християнськи ти перетерпиш її, чи не по-християнськи — все ж перетерпіти неминуче; тож краще перетерпіти по-християнськи. Нарікання не позбавляє від біди, а лише її обтяжує, а смиренна покірність визначенням Промислу Божого і благодушність забирають тягар у бід. По-шосте, усвідом себе вартим ще й не такої біди, усвідом, що якби Господь хотів поступити з тобою за правдою, то чи таку біду слід було послати тобі? По-сьоме, більше від усього молися, і милостивий Господь подасть тобі силу духу, при якій, тоді як інші дивуватися будуть твоїм бідам, тобі буде видаватися, що й терпіти нема що.

(Святитель Теофан Затворник)

 

Якщо брат скаже тобі грубе слово через малодушність, перенеси це з радістю, бо, розглянувши помисли свої перед Всезнаючим Богом, знайдеш, що ти сам согрішив.
…Хто заради Бога, для збереження миру переносить жорстокі слова людини грубої і нерозумної, той назветься сином миру і може стяжати мир в душі, тілі й дусі.
…Коли згадаєш про тих, які ображають та переслідують тебе, не скаржся на них, а краще помолися за них Богу, як за винуватців величезних благ для тебе.

(Преподобний авва Ісая)

 

Коли терпимо щось від злих людей, то, поглядаючи на Начальника нашого і Звершителя віри, будемо уявляти собі, що… терпимо за доброчесність і за Нього. Якщо станемо думати про це, то все буде легким і все можна буде перенести. Насправді, якщо кожен навіть хвалиться тим, що страждає за возлюблених, то чи буде відчувати якусь скорботу той, хто потерпить щось за Бога?

(Святитель Йоан Златоуст)

 

Відповідь:

— Навчайтеся в Христа терпіти ближнього. Ось уже багато сторіч люди виявляють до Нього невдячність і навіть хамство, а Він терпить і терпить. Тому Він і Христос, тому Він є Любов. А Той, Хто є Любов, – знаходиться в Раю.

Чому Господь допускає несправедливість на землі?

Для нашої досконалості, щоб ми навчалися несправедливість покривати любов’ю. У нас це далеко не завжди виходить, але якщо ми почнемо змінюватися в цьому сенсі, то ставатимемо досконалішими.

До людей, які нам псують життя, треба ставитися як до засобу свого вдосконалення. Якщо не прагнути досконалої любові, то ми так і будемо все життя з кимось сперечатися, через когось засмучуватися, самі когось засмучувати.

Господь каже: “Любити тих, хто любить тебе, — невелика заслуга. Інша річ — любити своїх ворогів”. Якщо ви навчитеся любити ворогів, то опинитеся в Раю, тому що у вас не стане ворогів.

Протоієрей Сергій Баранов

(Ви можете також відвідати російськомовну й англомовну частини сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x