День пам’яті преподобного Віссаріона

День пам’яті преподобного Віссаріона

6/19 червня Православна Церква вшановує пам’ять преподобного Віссаріона.

Святий Віссаріон народився та виріс у Єгипті. З юного віку він полюбив Бога та оберігав себе від усякої гріховної скверни.

Коли Преподобний відвідував в Єрусалимі Святі місця, то зустрічався з Герасимом Іорданським та іншими отцями, що сяяли своїми чеснотами. Від спілкування з ними Віссаріон отримав велику духовну користь.

Після повернення додому Святий часто приходив до преподобного Ісидора Пелусіотського, який і став його духовним отцем. Зрештою, Віссаріон пожертвував монастирям та убогим свій спадок і прийняв чернечий постриг.

Преподобний Віссаріон оселився в пустельній місцевості й перебував у безмовності. Він умертвляв свою плоть трудами та постом.

Іноді Святий нічого не їв цілий тиждень, а іноді утримувався від їжі та пиття протягом сорока діб. Одного разу Віссаріон сорок днів стояв нерухомо на молитві посеред терня. За такі великі подвиги Господь наділив його даром звершення чудес.

Якось Преподобний ішов берегом моря разом зі своїм учнем. Учень почав знемагати від спраги й сказав про це вчителю. Будучи милосердним, Віссаріон помолився Богу, перехрестив море й наказав учню зачерпнути й пити.

 Тоді учень набрав морської води в невелику посудину. Вода виявилася смачною та прохолодною. Втамувавши спрагу, учень зачерпнув води знову.

Преподобний, побачивши це, зауважив, що Господь присутній всюди і в будь-якому іншому місці може дати спраглому смачну воду.

Іншого разу Віссаріон зі своїм учнем йшов до одного старця. Шлях був ще далекий, а сонце сідало. Святий звернувся з молитвою до Бога. Він попросив Господа зупинити сонце, допоки він не прийде до старця. Господь виконав прохання Свого раба, і Віссаріон засвітла завершив свій шлях.

преподобного Віссаріона

Неодноразово Преподобний своєю молитвою зводив із неба дощ у посуху. Річки Преподобний переходив по воді, наче по суші.

Якось, коли Віссаріон перебував у скиті, до храму привели біснуватого чоловіка. Скільки клірики не молилися, проте допомогти нещасному не могли.

Тоді вони подумали, що ніхто, крім Віссаріона, не зможе вигнати злого духа. Знаючи, що Святий, керується смиренням і не погодиться звершити чудо, клірики привели біснуватого до храму ще до приходу Преподобного і посадили чоловіка на його місце.

Коли Святий побачив, що місце його зайняте, то став поблизу мовчки. Як тільки почали читати церковне правило, клірики сказали Віссаріону розбудити сплячого.

Угодник Божий підійшов до біснуватого, штовхнув його і промовив: «Встань і йди звідси». Тієї ж миті біс покинув чоловіка, і той прославив Бога. Таким чином, не знаючи того, Віссаріон прогнав нечистого духа.

Протягом сорока років Святий не лягав на постіль. Спав він зовсім мало сидячи або стоячи.
Подібно до птахів Віссаріон не здобував нічого земного. У нього не було власної келії, і він переходив пустелею, горами та лісами з місця на місце. Не дбав Преподобний ні про їжу, ні про одяг. На тілі він носив старе вбрання, яке ледве прикривало наготу. Святий страждав від холоду та спеки, однак дуже рідко входив під покрівлю.

Всі дні свого життя він проводив у сльозах. У глибокій старості Віссаріон відійшов до Бога й отримав вічну радість. Кончина угодника Божого настала наприкінці IV або на початку V ст.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ви можете також відвідати російськомовну й англомовну частини сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голоси
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Найстаріші
Найновіше Найбільше голосів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Буду рада вашим думкам, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Буду рада вашим думкам, прокоментуйте.x