День пам’яті Святогірської ікони Божої Матері

День пам’яті Святогірської ікони Божої Матері

17/30 липня Православна Церква вшановує пам’ять Святогірської ікони Божої Матері.

Щороку 30 липня Святогірська Свято-Успенська Лавра, що знаходиться на сході України, наповнюється тисячами паломників, які приїжджають задля молитви перед найбільшою святинею Донбасу – Святогірською іконою Богоматері. Саме цього дня звершується святкування чудотворному образу.

До революції в Лаврі вшановували два Святогірських образи Богородиці. Один із них – древній – не зберігся до наших днів, другий – його список – знаходиться в наш час у монастирі.

Древня ікона Богоматері збереглася, коли в 1787 році внаслідок секуляризації церковних земель, що проводилася за наказом Катерини ІІ, Святогірську обитель закрили, а її майно забрали в державну скарбницю.

Написання нині шанованого списку зі Святогірської ікони датують ХІХ ст. Один афонський старець відвідав Святогірську обитель незабаром після її відкриття (1844 р.). Старцю дуже сподобався монастир, і він засмутився, що не має пожертви для нього.

Тоді монах із Афону написав у дар обителі цей образ Богоматері. Тривалий час святиня зберігалася в Іоанно-Предтеченському печерному храмі.

Святогірської ікони

Під час хресного ходу, що відбувався з чудотворною іконою в 1918 році, віряни зупинилися на нічліг у селі Байрачок. Вночі безбожники увірвалися в будинок, де знаходилася святиня. Вони вбили ієромонахів Модеста та Іринарха, ієродиякона Феодота, власника будинка та його дочку. Ікона залишилася стояти в калюжі крові.

Після того святиню взяли благочестиві християни та зберігали її потай багато років.

4 жовтня 1992 року чудотворний образ Богоматері урочисто перенесли хресним ходом із міста Слов’янська до Святогірського монастиря, де його помістили в соборі Успіння Божої Матері.

Нині святиню прикрашає велика кількість коштовностей, які принесли як даругнок Пресвятій Діві Марії вдячні за зцілення та благодатну допомогу богомольці.

30 липня звершується святкування й іншій Святогірській іконі, що знаходиться у Святогірському Успенському монастирі.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ще публікації – в російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x