День пам’яті мученика Євпла диякона

День пам’яті мученика Євпла диякона

11/24 серпня Православна Церква вшановує пам’ять святого преподобного Феодора, князя Острозького, а також мученика Євпла диякона.

Святий Євпл удостоївся мученицького вінця за царювання нечестивих імператорів Діоклетіана та Максиміана. Він був дияконом і жив у сицилійському місті Катані.

За наказом царів у Сицилію з метою катування християн прибув жорстокий князь Пентагур. Він увійшов у Катану й наказав градоначальнику Калвісіану зібрати на площі жителів міста та його околиць.

Коли зібрався народ, Пентагур запитав у Калвісіана, чи всі вклоняються богам та приносять їм жертви.

На це начальник міста дав ствердну відповідь, після чого порадуваний князь привселюдно дав йому владу катувати та вбивати тих, хто вірить у Христа.

Потім Пентагур вирушив у інші міста, а Калвісіан почав розшукувати тих, хто сповідує християнську віру.

Євпла диякона

У цей час один із слуг доніс начальнику міста про диякона Євпла, який обходить будинки й вулиці та навчає людей віри в християнського Бога.

Начальник, як тільки почув це, одразу наказав схопити Святого. Євпла знайшли в бідному житлі, де він читав Євангеліє та повчав слухачів.

Угодника Божого привели на суд до Калвісіана, який розгнівався під час розмови зі Святим і наказав стругати його тіло залізними гребенями.

Мученик терпів страждання та молився Богу. У той час почувся Голос із Неба, який зміцнював Євпла терпіти страждання.

Начальник міста намагався схилити Святого до ідольського жертвоприношення й обіцяв йому честь та багатство від царів, а від себе дружбу.

Євпл же був непохитним у вірі та запитав у Калвісіана, чи знає він, як грізно буде покараний в день Страшного Суду за усіх тих, кого схиляє до ідолопоклонства золотом та сріблом.

Слова Мученика ще більше розлютили градоначальника, і останній наказав бити страждальця залізними молотками по щелепах та ламати йому стегна та гомілки.

Святий же заохочував мучителя вигадати для нього ще більш люті катування.

Після цього Євпла ув’язнили та не давали йому ні їжі, ні пиття для того, щоб він загинув. Через сім днів страждалець відчув сильну спрагу та почав молити Господа, щоб в темниці з’явилося джерело води.

Господь почув молитви Свого угодника, і раптом на тому місці витекло джерело. Водою з нього Мученик чудесно втамував і голод, і спрагу.

Коли воїни за наказом начальника міста відкрили двері в’язниці, то побачили воду й злякалися та звеличили Істинного Бога. Потім вони привели Мученика до Калвісіана, який здивувався що Євпл веселий і не змарнів тілом.

Мучитель наказав Святому вклонитися богам, щоб не померти. Той же відповів начальнику, що він друг диявола та запитав у нього, хто захоче залишити світло для того, щоб ходити в темряві.

Калвісіан розгнівався та наказав відірвати вуха Євплу, після чого засудив його до усікновення мечем.

Угодник Божий випросив у градоначальника перед смертю час для молитви й вирушив разом із воїнами на місце страти. Святого супроводжувала велика кількість народу.

Коли Мученик прийшов на місце своєї страти, то відкрив Євангеліє і почав читати людям про чудеса Господні та навчати їх істинної віри. Тоді багато язичників навернулося до Христа.

Потім Євпл став на молитву і почув Голос із Небес, який кликав його у Вишні Обителі. Тоді Святий схилив під меч свою голову та відійшов до Господа. Кончина угодника Божого настала в 304 році.
Тіло Євпла забрали та поховали християни. Біля його гробниці звершувалися численні чудеса.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ще більше статей – на російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x