Стародавня мозаїка свідчить про послідовників Христа в часи переслідувань

Стародавня мозаїка свідчить про послідовників Христа в часи переслідувань

Знайдена  в 2005 р. стародавня християнська мозаїка містить одне з перших свідчень про визнання людьми божественності Іісуса Христа. Її знайшли неподалік від місця пророцької битви Армагеддон в Ізраїлі. Ця мозаїка створена у часи, коли Римська імперія жорстоко переслідувала християн. Вона надає важливу інформацію про існування ранніх християнськихі громад і їхню віру.

____________________________________________________________________________

Мозаїка з Мегіддо, що прикрашала одну з найстаріших відомих християнських молитовних зал, наразі виставлена у Музеї Біблії у Вашингтоні. Виставка триватиме до липня 2025 року. Стародавня мозаїка зображує рибу — один із ранніх символів християнства — і містить грецький напис «Богу Іісусу Христу».

Мозаїку знайшли ізраїльські археологи в 2005 році під час рятувальних розкопок, що були пов’язані з розширенням в’язниці Мегіддо.

Вперше артефакт був представлений для широкого загалу саме в Музеї Біблії, оскільки через її розташування на території в’язниці вона раніше була недоступна для відвідувачів.

Окрім напису, що визнає Іісуса Богом, мозаїка з Мегіддо вшановує імена п’яти жінок, що, можливо, свідчить про неабияку роль жінок у ранній християнській громаді. На мозаїці також згадано ім’я римського офіцера, який оплатив її створення.

Під час прийому на честь відкриття виставки генеральний директор Музею Біблії Карлос Кампо зазначив, що мозаїка демонструє «трансформаційну силу Біблії». Він закликав відвідувачів звернути особливу увагу на цей історичний артефакт, зробивши крок назад і вдумавшись у його значення.

У своєму інтерв’ю для The Christian Post Кампо також розповів про співпрацю музею з Управлінням старожитностей Ізраїлю для транспортування мозаїки до США. Процес переміщення вимагав розділення плиток без пошкодження їх композиції.

Після прибуття мозаїки експерти зібрали її протягом кількох тижнів. Близько 50–75 працівників брали участь у тому процесі.

Музей Біблії відокремив спеціальну експозицію для мозаїки з Мегіддо, оскільки вона є одним із найдавніших артефактів, що згадують Іісуса як божественну особу.

Карлос Кампо також зауважив, що мозаїка свідчить про те, що навіть після смерті Іісуса Христа багато людей приєдналися до християнства, до їх числа входять і згадані на мозаїці п’ять жінок і римський офіцер.

«Дехто стверджує, що після смерті Іісуса Христа настала темна епоха, коли майже ніхто не слідував за Христом», — зазначив Кампо.

«Ця мозаїка доводить протилежне — що навіть за умов переслідувань існували вірні послідовники Іісуса Христа».


Джерело

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x