Свято Різдва Пресвятої Богородиці

Свято Різдва Пресвятої Богородиці

8/21 вересня Православна Церква святкує День Різдва Пресвятої Богородиці.

Слово на Різдво Пресвятої Богородиці


Земні царі перед тим, як прибути у яке-небудь місто, зазвичай готують собі в ньому для перебування розкішний дім.

Так і Цар Небесний Христос Господь перед тим, як зійти до людей на землю, приготував собі прекрасну палату – Пречисту й Пренепорочну Діву Марію.

Коли Соломон будував Господу храм, то доручив цю справу найбільш вмілому зодчому та використав для будівництва найкращі матеріали: дорогі камені, благовонні дерева, золото. При цьому храм він споруджував на найвищому місці – горі Моріа.

Проте Бог не в рукотворних храмах живе.

На початку новозавітної благодаті Він благоволив створити нерукотворний храм – Пресвяту Діву Богородицю. Цей храм із найдорогоцінніших матеріалів створила Премудрість Божа.

Як від коштовного каменя, Діва Марія походила з роду царя Давида, і як із благовонних дерев кедра та кипариса, Вона народилася з архієрейського роду.

Святий праведний Іоаким, батько Богородиці, був потомком Давидового сина Нафана, а матір Анна походила з племені Аарона. Але найбільш цінним у батьків Пресвятої Діви було не їхнє походження, а цнотливе та боговгодне життя.

Місцем, де був створений нерукотворний храм Божий, було невелике галілейське місто Назарет, що залежало від великого та багатого Капернаума. Сама ж назва «Назарет» означає «огороджене потаємне місце».

Господь благоволив, щоб у смиренному Назареті, жителів якого зневажали, народилася Його Пречиста Матір, а не в гордому Капернаумі, що піднісся до небес. Оскільки те, що в людей високе, мерзенним є перед Богом.

Пресвята Діва народилася від застарілої та неплідної утроби своєї матері, як благовонний цвіт із сухого дерева, що приніс єдиний плід – Христа Бога.

Осяяна та освячена благодаттю Святого Духа Богородиця – святіша за усіх святих та виключена з числа грішних. Вона увінчана славою та честю як Матір Бога Слова та Пріснодіва, що подібно до Серафимів гаряче полюбила Бога та перевершила Херувимів мудрістю й пізнанням Божества.

Не знайдеться жодної людини, яка зрівнялася за доброчесністю з Богородицею. Діва Марія дотрималася всіх Заповідей Господніх, виконала волю Божу, всі слова Господа зберегла в Своєму серці та виявила до ближніх безмежне милосердя.

Високо піднялася палата Христова за чеснотами та обдаруваннями Божими. Вона може без сумніву бути названою Новим Єрусалимом, що сходить із Неба, та Божою Скинією.

Як золотою ризою, Богородиця прикрашена благодаттю Святого Духа. Замість дорогих каменів Вона має в Собі дорогоцінний бісер – Христа. Її оздоблення незрівнянно прекрасніше за оздоблення Соломонового храму.

Своїм життям Пресвята Діва перевершила Херувимів, бо на Її пречистих руках, як на херувимському престолі, почивав Христос.

Окрім духовної краси, Богородиця сяяла красою тілесною. Божественна благодать, що наповнювала Матір Божу, відображалася на Її обличчі, й ніколи не було та не буде Діви, прекраснішої за Неї.

Як просторі палати земних царів вміщують не тільки царя, але і його слуг і людей, що приходять до нього, так і в нерукотворній палаті Господа є місце для рабів Божих. Тут не тісно і праведним, і грішним.

У милосерді Богородиці вміщаються голодні та хворі, скорботні та скривджені, мандрівники й ті, що перебувають у напасті. Кожен, хто приходить із молінням, може безперешкодно увійти в двері милосердя Пресвятої Діви.

Тож, пошукаємо й ми собі прихистку в нерукотворній палаті Господній, аби отримати прощення гріхів та життя вічне. Амінь.

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x