День пам’яті ікони Богоматері “Цілителька”

День пам’яті ікони Богоматері “Цілителька”

18 вересня/1 жовтня Православна Церква вшановує пам’ять ікони Богоматері “Цілителька”.

Ікона Богородиці «Цілителька» є однією з найдревніших ікон Божої Матері. Її з’явлення датують IV ст., часи, коли жила рівноапостольна Ніна, просвітителька Грузії.

Чесний образ Богородиці знаходився в Цилканському храмі в місцевості Карталінії. На іконі зображена Пресвята Діва Марія, що стоїть біля ліжка хворого клірика.

Написання ікони пов’язане з наступною дивовижною подією.

Один із кліриків Нівірнінської Церкви тяжко занедужав. У цього мужа був благочестивий звичай кожної години й вдень, і вночі, коли б’є годинник, молитися Пресвятій Богородиці. Навіть під час сну клірик прокидався, щоб звершити щогодинну молитву до Божої Матері.

Від тяжкої хвороби чоловік вже наближався до смерті. Однак не покинула його Своїм заступництвом Пресвята Діва Марія, Яку він так шанував.

ікони Богоматері

Вона з’явилася клірику, відкрила трішки частину Своїх грудей і окропила молоком його уста. Після цього Богородиця стала невидимою.

Хворий вмить одужав, поспішно вбрався в свої ризи і прибіг до церкви. Він зайняв своє місце серед кліриків, що співали, через що ті дуже здивувалися, бо вже ніхто не сподівався на його одужання.

Чудесно зцілений муж прославив Божу Матір і розповів іншим про те, що з ним сталося. На його устах ще були сліди молока.

Пречиста Діва могла зцілити хворого словом чи дотиком, однак окропила уста, які постійно славословили Її, Своїм Дівочим молоком. Таким чином Вона вже на землі удостоїла їх винагороди.

Вкінці XVIII ст. на Русі прославився список з чудотворної ікони, який називали «Богоматір Цілителька». Невеликого розміру образ Пресвятої Діви був поміщений в срібно-позолочений складень з емалевими прикрасами. З одного боку від Богородиці зображений Архангел Михаїл, з іншого – Архангел Гавриїл. Ікона Божої Матері прикрашена дорогоцінними каменями та перлами. Вона заходилася з правого боку в соборному монастирському храмі в честь Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього. Складень з образом Богоматері був вставлений в кам’яний стовп, призначений для підтримання склепіння собору. Перед іконою знаходився поміст із кам’яними сходинами з двох боків та підсвічник з дев’ятьма лампадами.

У 1930 році обитель закрили, а чудотворну ікону перенесли в церкву Воскресіння Христового у Сокольниках.

На полях деяких із списків чесного образу містяться зображення мучеників безсрібників Косми й Даміана, священномученика Антипи, єпископа Пергамського, мучеників Кіріака та Іулітти.
Часто на честь ікони Богородиці «Цілителька» освячували храми при лікарнях, де хворі мали змогу попросити в Пресвятої Діви зцілення душі й тіла.

Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ще більше статей – на російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голоси
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Найстаріші
Найновіше Найбільше голосів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Буду рада вашим думкам, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Буду рада вашим думкам, прокоментуйте.x