Милосердя – швидкий шлях на небо

Милосердя – швидкий шлях на небо

Є три швидкі шляхи на небо. Три абсолютно вірні, прямі шляхи до раю. Перший – ніколи не грішити. Цей шлях ми втратили, його немає. Другий – нікого не засуджувати, тоді й Господь не засудить нас. Цей шлях ми також втратили. Залишився один – бути милосердними, тоді й Господь буде милосердним до нас. Милосердя – швидкий шлях на небо.Милосердя шлях

Це все, що в нас лишилося.

Нам потрібно бути лагідними, великодушними, добрими, люблячими, милосердними. Такий ось залишився у нас шлях. Не втратимо ж його.

(Мон. Яків, Св. Гора Афон)

Нижче публікуємо Євангельські слова та вислови святих, що є для нас дороговказами в Царство Небесне.

_______________________________________________________________________

  • «Блаженні милостиві, бо вони помилувані будуть»1(Мф.5:7).
  • «…хто сіє скупо, той скупо й пожне; а хто сіє щедро, той щедро й жне. Нехай кожен дає, як серце йому призволяє, не в смутку й не з примусу, бо Бог любить того, хто з радістю дає!»2(2Кор.9: 6-7).
  • “Що користі, браття мої, якщо хтось каже, що він має віру, а справ не має? Чи може ця віра врятувати його? Якщо брат чи сестра голі та не мають денного харчування, а хтось із вас скаже їм: «Ідіть із миром, грійтеся й харчуйтеся», але не дасть їм потрібного для тіла: що користі? Так і віра, якщо не має справ, мертва сама по собі. Але скаже хтось: «Ти маєш віру, а я маю справи»; покажи мені віру твою без діл твоїх, а я покажу тобі віру мою зі справ моїх”3(Як.2:14-18).
  • «Полюбити Бога всім серцем і всім розумом, і всією душею, і всією міццю, і полюбити ближнього, як самого себе, є більше всіх всеспалень і жертв»4(Мф.22:37-40).
  • «…Досконалість християнської, а тому й людської чесноти в оновленому єстві є благодатне Богонаслідувальне милосердя, що виплекане в християнині розвитком Божественної благодаті, яка дана йому в Хрещенні та оброблена заповідями. Від такого милосердя є духовна чистота: вона ним живиться, вона живе ним. Преподобний Ісаак Сирін на запитання: що таке чистота? відповідав: «Чистота – серце, що сповнене милості про всяке створіння» (Свт. Ігнатій Брянчанінов).
  • «Прекрасні молитва та піст, але їх зміцнює милостиня; бо сказано: милості хочу, а не жертви5(Ос.6:6).. І Спаситель ублажає милосердних: блаженні милосердні; бо будуть помиловані» (Прп. Єфрем Сирін).
  • «Людина найбільше повинна вчитися милосердю, бо воно й робить її людиною. Хто не має милосердя, той перестає бути людиною. Будьте милосердними, говорить Господь, як і Отець ваш милосердний 6(Лк.6:36). І не вважатимемо життям час, проведений без милосердя» (Свт. Іоанн Златоуст).
  • «Одного разу вночі уві сні одна людина почула голос: „Підемо, я покажу тобі пекло“. Тоді чоловік опинився в кімнаті. Посередині її стояв стіл, за ним сиділо багато людей. На столі була каструля, повна їжі. Але люди були голодні: вони черпали довгими ложками з каструлі, але не могли піднести ложки до рота. Тож одні з них бурчали, інші кричали, треті плакали. … Потім він почув той самий голос „Підемо, тепер я покажу тобі рай“. Тоді чоловік опинився в іншій кімнаті, де стояв такий самий стіл із каструлею, і також навколо нього сиділи люди з довгими ложками. Проте всі були ситі та веселі, бо кожен із них, черпав із каструлі їжу та годував своєю ложкою іншого.
    Тепер ти розумієш, як можеш ще в цьому житті відчути рай?
    …Той, хто творить добро, радіє, бо втішається Божественною втіхою. А хто чинить зло страждає, і земний рай перетворює на земне пекло. Вже в цьому житті ми починаємо відчувати рай чи пекло» (Прп. Паїсій Святогорець).
  • «Не зневажай бідних. Спитайте себе: хто вони? – і відкриєте їхню велич: вони мають обличчя нашого Спасителя… Бідні суть управителі нашої надії, сторожі Царства, що відкривають браму праведним і замикають її перед злими та самозакоханими; страшні обвинувачі, палкі захисники». (Свт. Григорій Ніський)
  • “Справді, велика річ – людина, і дорогоцінна – людина милостива. Милостиня буває тоді, коли подається з старанністю, зі щедрістю, коли ти думаєш, що не даєш, а отримуєш, коли ти ніби отримуєш благодіяння, коли ти ніби здобуваєш щось, а не втрачаєш; інакше це не було б і благодіянням, тому що той, хто милує іншого має радіти, а не нарікати. Справді, чи не безглуздо, якщо ти, коли звільняєш іншого від печалі, сам піддаєшся смутку?” (Свт. Іоанн Златоуст)
  • «Нічим ти не можеш стільки наслідувати Христа, як піклуванням про ближніх… якщо ти не дбаєш про ближнього, то не робиш нічого важливого, і при цьому ще далеко стоїш від взірця» (Свт. Іоанн Златоуст).
  • «Люди витрачають гроші бездумно і не думають про свого ближнього, якому нема що їсти. Добро є добром лише в тому випадку, якщо той, хто робить його, жертвує чимось своїм: сном, спокоєм тощо. Тільки коли людина жертвує, вона перебуває у спорідненості з Христом, тому що Христос є Жертвою» (Прп. Паїсій Святогорець).
  • «Нічим людина так не уподібнюється Богу, як здатністю творити добро» (Свт. Григорій Богослов).
  • «Скажи мені, що в тебе є твого власного? Звідки ти взяв і приніс із собою життя? …Багаті, захопивши спільне для всіх, беруть у свою власність, тому що оволоділи першими за інших. Якби кожен, взявши потрібне для задоволення своєї потреби, зайве віддавав нужденному, ніхто б не був багатий, ніхто не був би і бідний. Чи не нагий ти вийшов із черева матері? Чи не голий і знову вернешся в землю?» (Свт. Василій Великий)
  • «Не маєш грошей, але маєш бажання їх; зречися їх, і з їх допомогою роби добро. Не можеш благотворити тілесною рукою? Благотвори правим бажанням: коли згрішить до тебе брат твій, прости йому 7(Лк. 17:3), за словом Господнім; і це буде тобі, як велика милостиня… Велика справа, якщо хтось, хто має гроші, подає вбогим; милувати ж ближніх у гріхах їх настільки більше, щоб одержати прощення гріхів, у скільки душа, за своєю природою, чесніша за тіло» (Св. Марк Подвижник).
  • «Той милостивий, хто в думці своїй не відрізняє одного від іншого, але милує всіх» (Св. Ісаак Сирін).
  • «Хто затуляє вухо своє від крику бідного, той і сам волатиме, але не буде почутий»8(Прип. 21:13). А ми часто дивуємося чому Бог не слухає наших молитов? Тому що бували, мабуть, випадки, коли ми затикали вуха свої від звуку голосу, яким благав нас нужденний» (Свт. Феофан Затворник).
  • «Живі відрізняються від мертвих не лише тим, що дивляться на сонце та дихають повітрям, а й тим, що роблять щось добре. Якщо вони цього не виконують, то… нічим не краще за мертвих» (Свт. Григорій Богослов).

(Ще більше статей – на російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голоси
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Найстаріші
Найновіше Найбільше голосів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Буду рада вашим думкам, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Буду рада вашим думкам, прокоментуйте.x