У Вірменії виявлено одну з найдавніших християнських церков

У Вірменії виявлено одну з найдавніших християнських церков

У Вірменії, на території стародавнього міста Артаксата археологи виявили одну з найдавніших християнських церков. Знахідка відкриває нові обрії щодо уявлення про поширення раннього християнства.

________________________________________________________________________________

Це відкриття називають найстарішою задокументованою церквою в країні, яка датується ІV ст.  нашої ери. Тоді народ Вірменії став першим, який прийняв християнство як свою державну релігію.

Знахідка є результатом спільних зусиль Національної академії наук Вірменії та Мюнстерського університету Німеччини в рамках вірмено-німецького проекту Artaxata.

З 2018 року команда проводила розкопки на цьому місці й нещодавно виявила залишки восьмикутної церкви з хрестоподібними прибудовами – споруди, раніше невідомої у Вірменії, але характерної для ранньохристиянської архітектури Східного Середземномор’я.

«Будівля, що датується ІV ст. , є найстарішою археологічно задокументованою церквою в країні — сенсаційним свідченням раннього християнства у Вірменії», — зауважив професор Ахім Ліхтенбергер з Університету Мюнстера.

Доктор Мкртіч Зардарян із Вірменської академії наук підтвердив це визначення, зазначивши, що «восьмикутні церкви були тут невідомі досі. Проте ми добре знайомі з ними в регіоні Східного Середземномор’я, де вони вперше з’явилися в ІV ст. н. е.».

Церква, розміром приблизно 30 метрів у поперечнику, мала просту цементну підлогу та була щедро прикрашена імпортним мармуром і теракотовою плиткою.

Радіовуглецевий аналіз підтвердив, що її побудовали в середині IV ст. Це підкреслює важливість споруди та ранній вплив християнства в регіоні. Також виявлені в хрестоподібних прибудовах залишки дерев’яних помостів додатково підтверджують її давнє походження.

Розташована церква поблизу історичного монастиря Хор Вірап і місця, де Григорій Просвітитель, як кажуть, навернув короля Тірідата III у християнство в 301 році н.е. Дане відкриття слугує нагадуванням про потужний вплив Вірменії в ранньому християнському світі.

Артаксата, столиця стародавнього вірменського царства, процвітала як елліністичний метрополіс і залишалася важливим центром протягом століть. Знахідка розкриває більше уявлень про ранню християнську архітектуру та підкреслює роль Вірменії як християнської фортеці.

Оскільки розкопки тривають, дослідники сподіваються відкрити більше деталей.

Кожне нове відкриття обіцяє пролити більше світла на ранню історію Вірменії та значні архітектурні розробки, особливо щодо місць поклоніння, які допомогли поширенню християнства в регіоні.

Джерело

(Ще статті – на російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голоси
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Найстаріші
Найновіше Найбільше голосів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Буду рада вашим думкам, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Буду рада вашим думкам, прокоментуйте.x