День пам’яті апостола Іакова Алфеєва

День пам’яті апостола Іакова Алфеєва

9/22 жовтня Православна Церква вшановує пам’ять апостола Іакова Алфеєва.

Святий Іаков був сином Алфея та братом апостола і Євангеліста Матфія, колишнього митаря. Господь Іісус Христос причислив його до сонму 12-ти Апостолів1(Мф.10 : 3; Мк.3: 18; Лк.6: 15).

Він став слугою Христовим та очевидцем Його чудес2(Мф.10:3). Разом із іншими Апостолами він прийняв Святого Духа, що зійшов на них у вогненних язиках3(Деян.1:13). Потім він вирушив проповідувати Христа язичникам та наставляти їх на шлях спасіння.

Іаков знищував ідолів, розоряв язичницькі храми, силою Божою зцілював хворих, виганяв нечистих духів і велику кількість людей привів до істинного Бога.

Апостол Господній сіяв у людських серцях Слово Боже, насаджував віру, зрощував благочестя, через що отримав ім’я Зерно (Насіння) Божественне.

Святий Іаков спочатку проповідував Христа в Іудеї. Потім він супроводжував апостола Андрія Первозваного в Едессу, звершував апостольське служіння в Газі та Єлевферополі й сусідніх із ними містах.

Щодо смерті святого апостола існує дві версії. Перша – він прийняв смерть в Мармариці («побитий камінням юудеями»), а згідно іншої – угодник Божий вирушив у Єгипет і в приморському місті Острацині, що розташовувався на границі з Палестиною, прийняв мученицьку смерть за Господа Іісуса Христа – розп’яття на хресті.

Голова святого Апостола зберігається в соборі святого апостола Марка у Венеції, частка мощей — в базиліці святителя Миколая Чудотворця в Барі (обидва католицькі храми).

Слава Богу вовіки. Амінь.

📜

Тропар, глас 3

Апостоле святый Иакове,/ моли Милостиваго Бога,/ да прегрешений оставление// подаст душам нашим.

Кондак, глас 2

Твердо мудрости догматы в души благочестивых вложившаго,/ похвалами да ублажим яко боговещателя вси Иакова:/ Престолу бо славы Владычню предстоя,/ и со всеми Ангелы радуется,// моля непрестанно о всех нас.

(Російськомовна частина сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голоси
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Найстаріші
Найновіше Найбільше голосів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Буду рада вашим думкам, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Буду рада вашим думкам, прокоментуйте.x