Навечір’я Хрещенського святого вечора

Навечір’я Хрещенського святого вечора

Днем суворого посту готує вірних чад Православна Церква до свята Богоявлення, якому передує Навечір’я святого вечора. Його богослужіння схоже на чин навечір’я Різдва (напередодні звершуються Царські Часи, а після них – літургія святителя Василія Великого з вечірньою). Наприкінці Богослужіння відбувається перше освячення води. Цей древній обряд християнська традиція тісно пов’язувала з таїнством Євхаристії. Освячена вода, грецькою носить назву “Агіасма”, тобто “велика святиня”.

У день самого свята Богоявлення вода освячується в ополонці у вигляді хреста – “Йордані”. Святковий хресний хід для освячення води на природних водоймах називають “Хресним ходом на Йордан”. Після молитви віряни омиваються святою водою і беруть її з собою, з вірою в те, що ця вода володіє чудодійною силою.

Чудодійної дії святої води сподобляються лише ті, хто споживає її з живою вірою з обітницею Богу праведного життя і силою молитви Святої Церкви, ті, які мають чисте і щире бажання змінити життя, покаятися та спастися.

Освячуюча і животворча дія святої води розповсюджується як на тіло і на душу людини, так і на всі предмети, які слугують для її духовного й тілесного життя. Свята вода гасить полум’я пристрастей, відганяє злих духів – от чому окроплюють святою водою домівки та будь яку річ, яку освячують.

Таку силу вода отримує через молитовне призивання на неї Божого благословення.

Архімандрит Агапіт (Гуменюк)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x