День пам`яті Корецької ікони Богородиці “Соручниця грішних”

День пам`яті Корецької ікони Богородиці “Соручниця грішних”

26 травня/8 червня Православна Церква вшановує пам`ять Корецької ікони Богородиці “Соручниця грішних”.

Древній Корецький образ Богородиці «Споручниця грішних» у давнину зберігався в замку корецьких князів і називався «благодатним».
Коли загинув останній корецький князь Самуїл, його брат Іоанн запропонував своїй сестрі, ігумені Серафимі, забрати святиню з княжої молельні в православну Свято-Воскресенську Корецьку дівочу обитель (місто Корець Рівненської області).

У 1622 році, в четвер після П’ятидесятниці, чесний образ Богоматері урочисто перенесли в Корецький монастир. Цього дня і звершується святкування на честь Корецької ікони «Споручниця грішних».
У 1752 – 1795 роках обитель перебувала в руках уніатів. Існують відомості, що декілька разів святиню перевозили, допоки вона не опинилася в католиків.

У 1795 році, за указом імператриці Катерини ІІ, частину монастиря передали православним монахиням. Чудотворний образ Богородиці «Споручниця грішних» Корецький повернули православній обителі.
У серпні 1797 року в монастирі сталася пожежа, але святиню вдалося врятувати. Після відновлення обителі ікону Богоматері помістили на вишньому місці в новому Успенському храмі, який  перебудували з колишньої трапезної. Певно саме в цей час для ікони виготовили срібний позолочений оклад з емалями.
У 1831 році згорів католицький Троїцький монастир. У 1867 – 1880 роках його перебудували та відремонтували.

Свято-Троїцькій жіночій монастир (м. Корець)

  У 1880 році архієпископ Волинський і   Житомирський Димитрій (Муретов) освятив новий    храм на честь Святої Трійці та келії. Сюди   переселилися монахині Воскресенської обителі,   яку перетворили на скит.

 Корецький образ Божої Матері «Споручниця   грішних» став головною святинею Корецького   Свято-Троїцького жіночого монастиря.
 Восени 2001 року ікону намагалися вкрасти, проте злочинці змогли забрати лише її дорогоцінний оклад. На пожертвувані вірянами кошти виготовили нову ризу – копію втраченої.
Від чудотворної ікони Богородиці стражденні люди неодноразово отримували благодатну допомогу. У 1923 році, в день Святої Трійці, перед святинею зцілився молодий біснуватий чоловік. Наступного року на Волині від Вознесіння Господнього до четверга після П’ятидесятниці невпинно йшли зливи. Коли чудотворний Корецький образ обнесли хресним ходом довкола храму, негода стала стихати.
Багато людей, що просили допомоги в Божої Матері у випадках непорозумінь, сімейних чвар, душевного болю, свідчать про душевне полегшення та умиротворення після молитов перед Корецькою іконою «Споручниця грішних» .
Іконографія образу Богородиці «Споручниця грішних» – Одигітрія. Це поясне зображення Пресвятої Діви Марії з Немовлям Христом на лівій руці, що обома руками тримає Її праву руку.
Споручниця – означає Поручителька перед Богом. Божа Матір молиться за добрих і злих, праведних і грішних, усіх прощає, всіх приймає з однаковою любов’ю.
Назва святині пов’язана з надписом на ній: «Я споручниця грішних перед Моїм Сином: Цей дав Мені за них підносити руки і чути Мене завжди; аби ті, що радість завжди Мені приносять, радуватися вічно через Мене випросять».
Чудотворний Корецький образ написаний на дерев’яній дошці розміром 102 на 76 см. На відміну від однойменного образу Богородиці з Ніколо-Одрінського монастиря на Корецькій іконі Богородиця з Богонемовлям схилися один до одного й притулилися щоками.
Нині святиня знаходиться в Свято-Троїцькій жіночій обителі.
Слава Богу вовіки. Амінь.

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x