Війни, голод та епідемії як сигнали, – святитель Николай Сербський

Війни, голод та епідемії як сигнали, – святитель Николай Сербський

Війни

Війни, голод та епідемії завжди були бичами людства. Ці три лиха найчастіше можна розглядати як знамення, тому що при цьому зовнішніми подіями виражається внутрішній стан душ людських і людського духу.

Апостол Яків запитував: «Звідки у вас ворожнеча та чвари? Чи не від ваших пожадань, що воюють у ваших членах?” 1Як.4:1.

Внутрішнє богоборство звершується зовнішнім людиноборством; внутрішня боротьба – зовнішньою війною. Це таємна та вічна символіка всіх воєн. Однак війна як тимчасова подія деякої епохи та деякого покоління є знаменням Божим для того часу та для того покоління.

…війна як тимчасова подія деякої епохи та деякого покоління є знаменням Божим для того часу та для того покоління.

Гнів Божий

Господь гнівається на впертих і непокірних, на морально зіпсованих аморальними думками та розпусними бажаннями, уподібнюючи таких людей до кошика з гнилими смоквами, що непридатні в їжу.

Я пошлю на них меч, голод і морову виразку, за те, що вони не слухали Моїх слів, із якими Я посилав до них рабів Моїх, – говорив Господь устами пророка Єремії. «Ось лютий вихор іде від Господа, вихор грізний; він упаде на голову безбожних. Вогненний гнів Господа не відвернеться, доки Він не здійснить і не виконає намірів серця Свого»2Єр.30:23–24. Це буде знаком Божим, щоб люди зрозуміли нарешті, що Бог є Всемогутнім Господом.

Голод

Голод – це попереджувальний сигнал Божий. За царя Давида стався голод, що тривав три роки поспіль. Цар Давид запитав Господа, щоб дізнатися, чому прийшла ця біда. І сказано йому було, що голод був через безрозсудний вчинок царя Саула, який умертвив безліч Ґава-онітян і тим самим порушив урочисту клятву перед Господом, що викликало гнів Божий 32Цар.21:1–9.

Отже, якщо десь, у якійсь країні трапляється голод, то це відбувається не тому, що хмари «випадково» забули вилитись дощем, і не тому, що земля «випадково» забула принести врожай, і не тому, що бур’яни «випадково» заглушили посіви, і не через те, що сарана «випадково» обрушилася на поля та винищила весь урожай, як це намагаються пояснити деякі недалекі люди. Ні, голод – це покарання Господнє, знамення Боже людям, попереджувальний сигнал живого Бога Промислителя, щоб люди схаменулися, одумалися та виправилися.

…голод – це покарання Господнє, знамення Боже людям, попереджувальний сигнал живого Бога Промислителя, щоб люди схаменулися, одумалися та виправилися.

Морова виразка

Морова виразка – це також знак. Якось загордився цар Давид і, спонуканий сатаною, вирішив провести перепис свого народу. Однак це було неугодно Богові, бо Господеві нашому Богові неугодно все, що робиться з гордості, і вирішив Він покарати ізраїльтян.

Тоді наказав Господь цареві Давидові через пророка обрати з трьох лих одне покарання: або голод, або війну, або епідемію. Каючись і сумуючи, цар Давид вибрав морову виразку – і вразили народ його тяжкі хвороби. І послав Господь виразку на Ізраїля, щоб знищити його.

«І коли він почав винищувати, побачив Господь і пожалкував про це лихо, і сказав Ангелу-винищувачу: Досить! Тепер опусти свою руку» 41Пар.21:15. Значить, і епідемії починаються не «випадково», але викликаються вагомими причинами, здебільшого моральними. Насилаючи морову виразку, Всевишній дає людям сигнал, що вони повернули з вірного шляху та заблукали.

…епідемії починаються не «випадково», але викликаються вагомими причинами, здебільшого моральними. Насилаючи морову виразку, Всевишній дає людям сигнал, що вони повернули з вірного шляху та заблукали.

Той, Хто все бачить і над усіма пильнує, попереджає мандрівників земних, що вони повинні йти Його шляхом.

 Хвороби  –  знак Божий

Хвороби християни завжди вважали якимось знаком Божим, що цілком відповідає Святому Письму.

Хвороби християни завжди вважали якимось знаком Божим, що цілком відповідає Святому Письму.

Коли цар Іорам зневажив віру своїх батьків, Ілля Пророк передрік, що вразить його Господь «хворобою сильною, хворобою нутрощів твоїх до того, що будуть випадати нутрощі твої від хвороби з дня на день» 52Пар.21:15.

Так само, і хвороба праведного Іова послужила сигналом і сатані, і людям. Сатані був даний знак, щоб він упевнився, що він безсилий перед праведником, а людям це було знаменням, щоб усі бачили і знали: “Господь ніколи не допустить, щоб праведник страждав нескінченно”.

Хвороба Лазаря – для прославлення Сина Божого 

Хвороба Лазаря мала послужити знаком могутності Господа Бога. Коли Іісусові повідомили, що друг його Лазар із Віфанії смертельно хворий, Він сказав: «Ця хвороба не на смерть, а на славу Божу» 6Інн.11:4. Тим часом Лазар помер, але помер не для того, щоб померти, але для того, щоб воскреснути за словом Всемогутнього Господа, щоб прославився цим чудом Божий Син.

Святитель Николай (Сербський). Символи і сигнали

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x