День пам’яті Горбаневської ікони Богородиці

День пам’яті Горбаневської ікони Богородиці

30 червня/13 липня Православна Церква вшановує Горбаневську ікону Пресвятої Богородиці.

Чудотворний образ Богородиці Горбаневський є копією Корсунського образу Божої Матері, що був написаний Євангелістом Лукою та перенесений у Київ із Херсонеса в 988 році рівноапостольним князем Володимиром.

Свою назву святиня отримала від прізвища козака Горбаня, що заснував село Горбаневку. Чесна ікона Богоматері, за історичними відомостями, була явлена в першій половині XVIII ст.

Козак Горбань проживав у лісистій місцевості поблизу Полтави. Якось під час сінокосу його коса раптом переламалася. Горбань нахилився й побачив у траві образ Божої Матері. При цьому кінчик коси поранив лик Пресвятої Діви під правим оком, і з нього покотилася сльоза. З великим благоговінням козак взяв ікону додому та повідомив про неї духовенству.

Невдовзі після цього на місці, де явилася чудотворна ікона, звели дерев’яну церкву на честь Богоматері. Там поставили й чесний образ.

У 1818 році спорудили кам’яний храм. Написана на залізному листі ікона Пречистої Діви Марії прикрашалася срібною з позолотою ризою та дорогоцінним камінням.

З 30 червня 1850 року встановився звичай щороку Хресним ходом переносити святиню в Полтаву, де вона залишалася в Успенському соборі на 40 днів.

10 серпня в супроводі багатотисячного Хресного ходу ікона поверталася в Горбаневку, що розташовувалася за 5 верст від Полтави.

У першій половині ХХ ст. храм у Горбаневці був зруйнований до підвалин. З цього часу Хресні ходи почали відбуватися в межах міста. Згодом святиню довелося переховувати.
У післявоєнні роки Горбаневська ікона Божої Матері зберігалася в Макарієвському храмі, а в 1949 – 1962 рр. – у Спасо-Преображенському соборі.

У 1962 році цей собор зруйнували, і святиню перенесли в Свято-Макарієвський кафедральний собор. Тут вона знаходиться й тепер.
Щоп’ятниці перед чудотворним образом Богородиці співають акафіст.
Крім офіційно прийнятого дня святкування Горбаневської ікони (13 липня за новим стилем) на місцевому рівні також звершується свято 12 жовтня.
Слава Богу вовіки. Амінь.

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x