День пам’яті святого пророка Іллі

День пам’яті святого пророка Іллі

20 липня/2 серпня Православна Церква вшановує пам’ять святого пророка Іллі.

Пророк Ілля походив із роду Аарона. Він народився в місті Фесвіт, що знаходилося у галаадських краях у східній половині Палестини. Коли народжувався Ілля, його батько Савах бачив світлих мужів, які розмовляли з дитям, пеленали його вогнем і годували полум’ям. Про це Савах розказав священникам, і один із них, що був прозорливим, розповів про майбутнє ревне служіння Іллі Богу.

Оскільки Пророк був із священницького роду, то виховувався та навчався серед священників. Він гаряче полюбив Господа та проводив непорочне життя.

Іллю дуже печалило нечестя ізраїльського народу, який забув Істинного Бога й почав поклонятися ідолам. Тому Пророк молив Господа, щоб Він повелів йому покарати порушників Закону Божого, аби навернути їх до покаяння. І Господь почув прохання Свого вірного раба.

У той час царем Ізраїля був Ахав. Він взяв собі за дружину Ієзавель, дочку Сідонського царя, яка вклонялася богу Ваалу. Навчений дружиною Ахав також почав шанувати Ваала та примушував і народ поклонятися йому. Через це ідолопоклонство дуже зросло, і Господь прогнівався на Ахава.

Сповнений божественної ревності Ілля прийшов до царя та викрив його беззаконня, але Ахав знехтував викриттям святого. Тоді Пророк із надією на виправлення царя та народу покарав Ізраїль страшною посухою, яка могла припинитися тільки за його словом.

Хоча від сильного голоду гинули люди й тварини, Ахав залишався закоренілим у своєму нечесті, тому Ілля продовжив кару на другий і на третій рік.

Милосердний Господь хотів помилувати Своє творіння, але не бажав, щоб виявилися брехнею слова святого, тому намагався схилити Іллю до милості. Він наказав Пророку йти до потоку Хорафа, що поблизу Дамаска. Там святого годували ворон, який приносив йому їжу. Тоді Ілля почав докоряти собі, що не має співчуття ні до людей, ні до тварин, бо навіть ворони, які покидають своїх щойно виведених пташенят, годують його.

Коли висох потік Хораф, Господь сказав Іллі помилувати Його творіння, щоб і самому не померти від спраги. Однак через велику ревність Пророк молив Бога, щоб не було дощу, допоки не загинуть всі вороги Божі.

Після цього Господь послав Іллю до бідної вдови в місто Сарепту Сидонську, що не входило до меж Ізраїлю, але також страждало від посухи. В цієї вдови з усіх запасів залишилися тільки жменя борошна та трохи олії, з чого вона хотіла востаннє приготувати собі та своєму сину обід, після чого їм належало померти.

Пророк попросив вдову спочатку дати йому їсти та пообіцяв, що борошно й олія в її домі, допоки не піде дощ, не вичерпаються. Вдова послухалася святого, і його слова справдилися. Коли ж у вдови помер син, пророк Ілля воскресив його своєю молитвою.


Зрештою, Господь сказав Іллі, що хоче помилувати своє творіння, й послав його до Ахава. Тоді Ілля наказав царю зібрати на гору Карміл 450 пророків Ваалових і 450 пророків інших богів, аби вести з ними спір про те, чий Бог Істинний.
Коли зібралися цар, жерці та народ, Ілля наказав дати двох тельців для жертвоприношення. Він сказав, що Істинним є Бог того, чию жертву попалить вогонь, що зійде з неба.

Зранку до вечора Ваалові жерці кричали до свого бога, скакали навколо жертовника, кололи себе ножами та били бичами, однак результату не було.

Після цього Ілля приготував свою жертву. Її за наказом Пророка тричі полили водою, через що наповнився рів, викопаний святим навколо жертовника. Потім Ілля звернувся до Бога, і по його молитві небесний вогонь попалив жертву, жертовник та воду.

Весь народ прославив Єдиного Бога, а Пророк Ілля знищив жерців Ваала та своєю молитвою звів із неба дощ, який щедро напоїв землю.

Ієзавель запалала злобою та жадала вбити святого. Проте він утік у пустелю, а пізніше пішов на гору Хорив, де поселився в печері. Там йому явився Господь і повелів призначити на царство достойного мужа Ііуя та помазати в пророка Єлисея. Тому Ілля покинув печеру й пішов виконувати волю Господню.

По дорозі з Хорива святий зустрів Єлисея, нарік його пророком і наказав йти за собою. Потім Ілля передрік смерть Ахаву та його близьким, а після й сину Ахава – нечестивому Охозії.

Коли настав час Пророку тимчасово закінчити своє служіння на землі, Господь забрав його на вогненій колісниці на Небо. Це диво удостоївся бачити пророк Єлисей, який отримав у спадок плащ Іллі та отримав благодать Господню, що почивала на святому.

Пророк Божий Ілля тепер перебуває разом із тілом у райських поселеннях. Він має повернутися на землю перед Другим Пришестям Христа, постраждати від меча антихриста й удостоїтися як мученик від Господа ще більшої честі та слави.
Слава Богу вовіки. Амінь.

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
1 Коментар
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
trackback
Благодатний вогонь | N.E.W.O.D
9 днів тому

[…] За Церковним переданням припинення сходження Благодатного вогоню означатиме початок часів антихриста. […]

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x