День пам’яті мученика Калініка

День пам’яті мученика Калініка

29 липня/11 серпня Православна Церква вшановує пам’ять святого мученика Калініка.

Святий Калінік походив із Кілікії, він отримав християнське виховання. У дорослому віці Калінік побачив, як багато людей перебуває під бісівським впливом і поклоняється несправжнім богам, тому він гірко плакав через їхню погибель.

Щоб наставити нечестивих на путь спасіння, Калінік, подібно апостолам, ходив містами та поселеннями й проповідувати істинну віру. Зрештою, він прийшов у галатійське місто Анкіру та тривалий час залишався у ньому. Багатьох невірних святий привів до Христа. За це його схопили язичники. Вони привели його до свого князя Сакердона, який був запеклим ідолопоклонником та лютим гонителем християн.

Коли Калінік представ перед князем, той із люттю почав допит. Він говорив угоднику Божому, що переконає його поклонитися богам, хоч би й проти волі, та не пощадить його тіла, допоки він не принесе ідолам жертви.

Святий же, що прагнув до мученицького вінця, спонукав Сакердона швидше розпочати катування.
Після цього мученика оголили й почали нещадно бити воловими жилами. Калінік підбурював князя посилити лютість мук і говорив, що не боїться ні вогню, ні меча та сміється над смертю, бо чекає від Господа вічного життя.

Тоді за повелінням Сакердона святого повішали на дереві й почали стругати залізними цвяхами. Плоть угодника Божого обстругали до самих кісток. Він же сміявся над катуванням і просив стругати сильніше, кажучи, що зміцнений благодаттю Христовою не відчуває болю.

Потім Калініка взули в залізні чоботи з гострими цвяхами всередині й погнали в місто Гангри, щоб там спалити. Мучитель хотів такою смертю налякати всіх, навернених святим до істинної віри. Він розраховував, що вони зі страху повернуться до ідолопоклонства. Проте мученик бадьоро йшов попереду вершників і молився.

Від сильної спеки воїни, які вели святого, почали знемагати від спраги, а води на шляху не було. Вони чули про всемогутність та чудеса християнського Бога, й на місці, що називалося Матріка, почали молити Калініка випросити у Господа для них порятунок. Святий Калінік став на молитву біля великого каменя, і з того каменя потекло джерело води. Всі втамовували спрагу й прославили Бога.

Після цього воїни не хотіли вбивати святого, однак зі страху перед князем розтопили піч і поставили Калініка біля полум’я. Мученик із молитвою на устах сам увійшов всередину печі, ліг і віддав душу Господу. Тіло його знайшли нітрохи непошкодженим і поховали його з честю.
Слава Богу вовіки. Амінь.

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x