День пам’яті праведної Нонни

День пам’яті праведної Нонни

5/18 серпня Православна Церква вшановує пам’ять праведної Нонни Назіанської, дияконіси.

Праведна Нонна, мати Григорія Богослова, народилася у християнського подружжя Фільтата й Горгонії (тітки святого Амфілохія, єпископа Іконійського). Вихована в благочесті дівиця вступила у шлюб із язичником Григорієм Аріанзьким, послідовником секти верховників (іпсістаріїв).

Багатий чоловік Нонни володів землями в Аріанзінському та Назіанзінському округах.
Важким був для святої шлюб із нечестивцем, і вона ревно молилася Богу, щоб Григорій навернувся до істинної віри.

Згодом по молитвах дружини язичник удостоївся уві сні дивного видіння, після якого увірував у Христа. Про своє навернення до Бога Григорій сповістив на Першому Вселенському Соборі, що відбувався в Нікеї.

Його висвятили у пресвітера, а пізніше він став єпископом Назіанзінським. У той час праведна Нонна стала дияконисою і ревно займалася благодійністю.

Святитель Григорій Богослов писав, що матір витрачала своє майно на убогих і особливо піклувалася про збіднілих родичів, при цьому вона вміла поєднати благочестя з бережливістю.

Коли ж Нонна починала молитися, то мала велике уповання, що отримає від Господа те, про що просить. Свідком більш прихованих справ святої був лише Бог, про них певно знали й вірні рабині Нонни.

Останні роки життя праведниці були сповнені великих скорбот. У 368 році вона втратила молодшого сина Кесарія, а в наступному році – дочку. Втрату дітей Нонна переживала з покірністю волі Божій.

У старості свята захворіла й наблизилася до смерті. Проте молитвами люблячого сина Григорія Господь продовжив її життя. Багато страждала стариця від хвороби. Тривалий час вона відчувала відразу до їжі, що не можна було вилікувати ніякими ліками.

Якось уві сні праведній Нонні з’явився син Григорій із кошиком білих хлібів. Він помолився, перехрестив хліби, дав матері їсти і так підкріпив її сили. Вранці до матері, що прийняла видіння за дійсність, прийшов Григорій і побачив, що вона почувається краще. Коли ж він запитав у неї про її потреби, Нонна відповіла, що він сам наситив її, а тепер запитує про її здоров’я, також вона назвала сина добрим і співчутливим. Служниці показали знаками Григорію, щоб він не перечив матері та не відкривав їй правди.
На початку 374 року помер чоловік Нонни – 100-річний єпископ Григорій. З цього часу праведниця майже не виходила з храму, де і спочила під час молитви 5 серпня 374 року.
Слава Богу вовіки. Амінь.

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x