Священномученик Діонісій Ареопагіт

Священномученик Діонісій Ареопагіт

3/16 жовтня Православна Церква вшановує пам’ять священномученика Діонісія Ареопагіта.

Святий Діонісій Ареопагіт народився в благородній язичницькій сім’ї і виховувався у Афінах. У молодому віці він вивчив еллінську премудрість і перевершив своїх ровесників знанням філософських наук.

Потім для поглиблення своїх знань він пішов у єгипетське місто Іліополь. Там він спостерігав сонячне затемнення. Воно тривало три години. У той час Діонісій під впливом Духа Божого вигукнув, що або Бог страждає, або настає кінець світу. Саме тоді страждав на хресті Господь наш Іісус Христос.

Коли Діонісій повернувся в Афіни, то одружився і став членом Ареопагу (верховна Афінська державна рада й судилище). Там він вперше почув про Господа Іісуса Христа від святого апостола Павла.

Всі члени Ареопагу поставилися з недовірою до слів Апостола і сказали, що вислухають його в інший час. Лише Діонісій став наодинці розмовляти з Павлом. Павло розповів Діонісію про темряву, яка покрила землю під час вільних страждань Христа. Тоді Діонісій згадав про цю подію й одразу повірив, що в той час в людському тілі страждав Бог.

Після цього він попросив Апостола помолитися за нього, щоб Бог приєднав його до Своїх рабів.

Коли Павло виходив з міста, то зцілив хресним знаменням сліпця. Він відправив цього чоловіка до Діонісія, щоб той нагадав йому про його обіцянку хреститися. Коли Діонісій побачив прозрілого сліпця, то прийняв Святе Хрещення разом зі своїми рідними. Після цього він покинув свій дім і слідував за святим Апостолом три роки.

священномученик

Потім Павло рукопоклав його в єпископа. Тоді Діонісій попрямував у Афіни, аби просвітити людей світлом Істини та наставити їх на путь спасіння.

Разом зі святим апостолом Павлом та іншими апостолами Діонісій перебував в Ієрусалимі під час успіння та погребіння Пресвятої Богородиці.

Тривалий час Святий був єпископом Афін і багатьох людей привів до Христа. Згодом він поставив замість себе іншого єпископа й пішов у Рим. Там його прихильно прийняв єпископ Римський Климент. Згодом він послав Діонісія разом із єпископом Лукіаном, священником Рустіком, дияконом Єлевферієм та іншими в Галлію (теперішня Франція) проповідувати Слово Боже.

У Галлії Святий зупинився в Парижі, де на кошти новонавернених християн побудував церкву. На її місці з часом заснували відомий монастир «Сент-Дені», що є усипальницею древніх французьких королів.

Невдовзі імператор Доміціан (81 – 96 рр.) підняв гоніння на християн. Він відправив в Галлію воєначальника Сисинія катувати та вбивати тих, хто вірить у Христа. Перш за все був схоплений святий Діонісій, а разом із ним Рустік та Єлевферій.

Коли Діонісій відмовився принести жертви язичницьким богам, його без милосердя били мотузками. Святий дякував Христу, що сподобився страждати за Нього.

Так само били й Рустіка з Єлевферієм. Потім святих кинули в темницю. Вранці Діонісія вивели з темниці та поклали на розжарене залізо, але це не заподіяло йому шкоди. Тоді святого віддали на поживу звірам, але звірі не торкнулися до нього. Опісля Діонісія кинули в сильний вогонь, проте й там він залишився неушкодженим. Після цього святого знову ув’язнили.

У в’язниці Діонісій звершував Божественну Літургію та причащав вірян, які приходили туди, Святих Христових Тайн. Під час Літургії християни бачили над святим невимовне світло, а у світлі – разом із Ангельськими чинами Царя Слави.

Через деякий час Діонісія разом із Рустіком та Єлевферієм вивели з темниці. Святих нещадно побили та засудили на усічення мечем. Діонісій помолився Богу, схилив свою голову і був усічений тупою сокирою. У той самий час прийняли смерть за Христа Рустік з Єлевферієм.

Після смерті угодника Божого Діонісія сталося предивне чудо. Тіло святого встало на ноги, взяло в руки свою голову й пройшло з нею до християнської церкви два поприща (трохи менше трьох верст). Там воно віддало голову благочестивій жінці Катуллі й впало на землю. Багато язичників тоді увірувало в Христа. Тіло святого поховали християни.

За свого життя Діонісій Ареопагіт написав ряд творів, а саме: «Про Божественні Таїнства», «Про Небесну ієрархію», «Про церковну ієрархію», «Про Імена Божі» та «Десять листів до різних осіб».
Помер Дионісій у 90-річному віці в 96 р. після Різдва Христового. Біля його гробу звершувалося багато чудес во славу Пресвятої Трійці. Амінь.

(Ми поза політикою! Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете там багато цікавого)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x