День пам’яті апостола Іакова

День пам’яті апостола Іакова

23 жовтня/5 листопада Православна Церква вшановує пам’ять апостола Іакова, брата Господнього по плоті.

Апостол Іаків, брат Господній по плоті, не був у складі 12-ти Апостолів, як Іаків Зеведеєв та Іаків Алфеєв, а в числі 70-ти апостолів.

Його батьками були святий праведний Іосифа-обручника та перша його дружина Саломія. Іаків був назореєм, тобто з дитинства посвячений Богу. Він зберігав невинність і вживав лише хліб та воду. Ночі святий проводив у молитві й спав зовсім мало.

Коли праведний Іосиф розподіляв землю між дітьми, народженими від Саломії, й хотів виділити частину й Господу Іісусу Христу, сини почали перечити батькові. І тільки святий Іаків поділився своєю частиною з Іісусом та прийняв Його в спільне володіння. Він також супроводжував Пресвяту Діву з Немовлям Христом та свого батька Іосифа в Єгипет.

Коли Іісус Христос явив Себе Месією й почав навчати народ, розповідаючи про Царство Боже, Іаків увірував у Нього й став його учнем.

Господь любив Іакова і явився йому після Свого Воскресіння. Про це згадує святий Апостол Павло в своєму 1-му Посланні до Коринфян в 15 главі. Церковне передання говорить, що під час вільних страждань Господа Іісуса Христа Іаків переховувався в печері в долині Іосафатовій. Він дав обітницю не їсти до тих пір, поки Христос не воскресне, і Господь явився йому в печері. У перші віки християнства цю печеру зробили храмом.

Згодом апостола Іакова обрали єпископом та предстоятелем Єрусалимської Церкви. Він першим склав чин Божественної Літургії. Крім того, апостол залишив після себе Соборне Послання до дванадцяти колін Ізраїлевих.

За доброчесне життя єпископа Іакова поважали не тільки віруючі в Христа, але й іудеї. Первосвященники дозволяли йому молитися в Святому Святих, і апостол часто підносив там свої молитви до Господа. Багато людей слухало проповіді Іакова і наверталося до Христа.

Коли первосвящеником Іудейським став Ананія, то він почав заздрити славі апостола. Ананія разом із книжниками та фарисеями замислив вбити його. Вони вирішили вмовити Іакова відвернути народ від Іісуса Христа, а у разі відмови домовилися вбити святого.

Коли на свято Пасхи зібралося в Єрусалим багато народу, книжники та фарисеї попросили Іакова вийти на покрівлю храму й сказати людям, що Іісус Христос – не Син Божий.

Вони вивели Іакова на дах храму й голосно запитали в нього, що він думає про Христа. Єпископ голосно проголосив, що Іісус Христос добровільно перетерпів страждання на хресті, помер та воскрес із мертвих на третій день, а тепер сидить праворуч Бога Отця і має прийти судити людей.

Народ почув слова святого й почав славити Сина Божого. Фарисеї ж та книжники зрозуміли свою помилку та дуже розлютилися. Вони скинули Іакова з покрівлі на землю та почали кричати, що і праведник звабився.

Апостол сильно вдарився при падінні та ледве зміг піднятися на коліна. Він молив Бога простити книжників та фарисеїв. Вони ж кидали в нього камінням. А один чоловік кинувся на Іакова й дуже вдарив його по голові білильним валиком. Від цього мозок апостола витік на землю, і святий помер.

Це сталося приблизно в 63 р. Тіло Іакова поховали біля храму на місці його кончини. Віряни гірко оплакували смерть свого єпископа, який очолював Єрусалимську церкву протягом 30 років.
Молитвами святого апостола Іакова, Господи, помилуй нас грішних. Амінь.

(Ми поза політикою! Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете там багато цікавого)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
1 Коментар
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
trackback
День пам'яті апостола Іакова Зеведеєвого | N.E.W.O.D
5 днів тому

[…] Лише у першій половині IX століття якийсь чернець-самітник на ім’я Пелайо знайшов гробницю, побачивши в полі дивне сяйво, яке і привело його до ковчегу з нетлінними мощами апостола Іакова. […]

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x