Мученики Євстратій, Авксентій, Євгеній, Мардарій, Орест

Мученики Євстратій, Авксентій, Євгеній, Мардарій, Орест

13/26 грудня Православна Церква вшановує пам’ять святих мучеників Євстратія, Авксентія, Євгенія, Мардарія, Ореста.

Коли нечестиві царі Діоклетіан і Максиміан розпочали  гоніння на християн, у Малій Вірменії та Каппадокії процвітало християнство. Роздратований цим Діоклетіан поставив над обома областями жорстоких правителів Лізія та Агріколая, які нещадно знищували християн. Правитель Лізій знаходився в місті Саталіоні, а Агріколай – у Севастії.

У цей час в місті Саталіоні жив благочестивий воєначальник Євстратій, який сам бажав постраждати за Христа, але боявся мук.

Якось він вирішив дізнатися волю Божу щодо себе наступним чином. Він дав слузі свій пояс і наказав покласти його у вівтарі церкви в місті Аравраку. При цьому Євстратій вирішив, якщо його пояс візьме пресвітер Авксентій, то Бог благоволить, щоб він пішов на мученицький подвиг, якщо ж захоче пояс взяти хтось інший, то немає волі Божої на це.

Коли слуга виконав наказ господаря, то одразу прийшов святий Авксентій і взяв пояс. Євстратій цьому дуже зрадів.

Невдовзі нечестиві схопили Авксентія й віддали його на тортури та ув’язнили. На той час у в’язниці знаходилися й інші християни. До них приєднався і святий Євстратій.

Коли вірян привели на суд до Лізія, Євстратій виступив зі сміливою промовою, чим сильно розгнівив суддю. За це Святого позбавили війського вбрання та кинули на землю.

У такому положенні Євстратій продовжував розмову з суддею, під час якої проголосив себе рабом Христа, а язичницьких богів назвав мерзенними бісами.

Розлючений мучитель наказав повісити Святого над вогнищем і бити зверху палицями. Після такого катування тіло мученика поливали солоною водою, змішаною з оцтом, та розтирали гострими черепками.

Святий мужньо терпів муки і не показував, що відчуває біль. Потім Господь чудесно зцілив Свого раба, і весь народ прославив Бога.

Друг Євстратія Євгеній також оголосив себе християнином та прокляв язичницьку віру, за що одразу був схоплений. Після цього християн кинули в темницю.

Коли Лізій вирушив у місто Нікополь, то наказав вести з собою Євстратія разом з іншими в’язнями. При цьому святого Євстратія взули в залізні чоботи, підбиті гострими довгими цвяхами.

Через два дні мандрівники прибули в місто Араврак – батьківщину Євстратія та Євгенія, де їх зустріла безліч народу.

Тоді ж один чоловік незнатного походження, на ім’я Мардарій, вирішив також постраждати за Христа й голосно назвав себе християнином. Воїни схопили його і ув’язнили разом із іншими християнами.

А Лізій сів на судовому місці і почав судити християн. Коли до мучителя привели Авксентія, суддя переконався в непохитності його віри і засудив на усічення мечем. Виконуючи вирок, воїни повели мученика в ліс, де усікли його чесну голову. Християни ж потай забрали та поховали останки Святого.

Потім перед Лізієм поставили Мардарія. На всі запитання судді святий, навчений Євстратієм, відповідав, що він – християнин. Тоді, за наказом Лізія, мученику продірявили ноги залізними колами і через утворені рани протягнули мотузки. Після цього Мардарія повісили вниз головою й почали колоти та обпалювати його тіло розжареними залізними цвяхами. Під час цього катування мученик відійшов до Господа.

мученики

Згодом Лізій приступив до Євгенія. Розгніваний сміливою мовою святого, мучитель наказав відрізати йому язик, відрубати руки та перебити гомілки. Коли це виконували, мученик помер.

Невдовзі після цього Лізій проводив за містом огляд військ. Там він звернув увагу на одного високого та показного воїна, на ім’я Орест, і наказав йому кинути списом в ціль. Коли Орест замахнувся списом, золотий хрестик, що висів у нього на грудях, випав назовні. Мучитель помітив це і запитав у воїна, чи він шанує Розіп’ятого. Орест відповів, що він християнин, за що його схопили та приєднали до святого Євстратія.

Коли Лізій прибув в Нікополь, то велика кількість воїнів, що була в цьому місті, проголосила себе християнами. Мучитель наказав усіх їх схопити та ув’язнити. Євстратія ж і Ореста Лізій відправив до Агріколая.

Коли святі прибули в Севастію, Агріколай довго слухав слова Євстратія про істинну віру, однак не покинув свого нечестя. Він наказав покласти святого Ореста на розжарений залізний одр. Втім мученик сам ліг на нього і віддав дух свій Господу.

Євстратія ж відвели в темницю. Там святого відвідав Севастійський єпископ Власій, від якого мученик сподобився прийняти Святі Тайни.

Вранці Євстратій знову представ перед Агріколаєм, і мучитель запропонував йому удавано перед народом поклонитися богам, а самому потай вірувати в свого Бога. Однак мученик відмовився від цього.

Тоді за наказом судді Євстратія кинули в розжарену піч, де він і віддав свою душу Господу. Тіло Святого залишилося непошкоджене вогнем. Його разом із мощами святого Ореста перенесли в Араврак. Там мощі всіх п’яти мучеників, за заповітом Євстратія, поховали разом. Кончина святих настала на початку IV ст.
Слава Богу вовіки. Амінь.

(Ми поза політикою! Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете для себе корисне і цікаве)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x