14 000 немовлят Іродом у Віфлеємі вбитих

14 000 немовлят Іродом у Віфлеємі вбитих

(Ми поза політикою. Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете для себе корисне і цікаве)

29 грудня/11 січня Православна Церква вшановує пам’ять 14000 немовлят Іродом у Віфлеємі вбитих.

Чотирнадцять тисяч немовлят були убиті у Віфлеємі та його околицях за наказом царя Ірода. Коли жорстокий цар зрозумів, що волхви залишили його володіння й не сповістили йому про місце знаходження новонародженого Царя, то сильно розгнівався.

Він гнівався на волхвів, які не повернулися до нього, і на Немовля, Яке, на його думку, могло відібрати у нього земне царство. Ірод не мав змоги ні відомстити волхвам, ні вбити Христа, Якого не міг знайти. Тому пролив свій гнів на віфлеємських немовлят, серед яких, як він очікував, буде вбитий і новонароджений Цар.

У Віфлеєм та його околиці прибули, наче на війну, озброєні воїни, що за царським наказом вбивали хлопчиків до 2-річного віку (за часом явлення зірки, який сповістили волхви).

Святі Іоанн Златоуст та Феофілакт говорять, що зірка явилася ще до народження Христа. Якщо це явлення було в день Благовіщення, то від цього дня до дня Різдва Христового минуло дев’ять місяців. Коли ж волхви поклонилися народженому Немовляті й вирушили в зворотну путь, Ірод не одразу зрозумів, що вони осміяли його, а вважав, що волхви не знайшли Дитяти та з соромом повернулися на батьківщину.

Проте через сорок днів після народження Христа принесли в Єрусалимський храм, де його зустріли старець Симеон і Анна Пророчиця, які благовістили про Нього народу.

Про подію, що сталася в Соломоновому храмі, довідався й Ірод та почав розшукувати Немовля. Його зусилля залишилися марними, і перед тим, як вирушити до Кесаря в Рим, він вирішив вбити велику кількість дітей, аби за його відсутності новий Цар не забрав у нього царство.

Євфимій Зігабен (візантійський богослов ХІІ ст.) говорить, що, на думку Ірода, зірка явилася волхвам після народження Немовляти, тому для більшої безпеки він наказав убивати дітей до 2-річного віку.

Воїни вбивали дітей по-різному. Одні немовлята загинули від меча, другі були розбиті об каміння та стіни, треті – кинуті на землю й потоптані ногами, четверті – розірвані та роздерті на частини, інші – проколені, розрубані навпіл. Крики матерів сягали Небес. Вони рвали на собі одяг і волосся, терзали своє тіло.

у Віфлеємі вбитих

Як сповістив Пророк Ієремія, в Рамі було чути плач, ридання та крики; Рахіль плакала за чадами своїми та не могла втішитися. Рама – місто, розташоване неподалік від Віфлеєма на пагорбі. Рахіллю називали Віфлеєм, де була похована дружина патріарха Іакова Рахіль.

Невдовзі після нещадного знищення немовлят царя Ірода покарав Бог: його мучала сильна пропасниця, спухли ноги, заклало ніздрі, тряслося тіло, а плоть їли черви. У страшних муках Ірод помер.

Перед смертю Ірод наказав убити багатьох знатних та славних жителів Єрусалима. Були страчені Іудейський первосвященник Гіркан та первосвященники й книжники, які сповістили Іроду, де має народитися Христос. Про їхню смерть Ангел повідомив Іосифу в Єгипті: «Померли ті, хто шукав душі Немовляти».

Очевидно, що первосвященники та книжники були однодумцями Ірода, оскільки не вшанували належним погребінням поважного старця Сімеона, який свідчив народу про Христа, а для Пророка Захарії випросили в Ірода смертну кару. Вони гнівалися на святого Захарію за те, що він поставив Діву Марію, Яка прийшла в храм для очищення, на місці, де стоять дівиці, а не там, де належить стояти заміжнім жінкам. Тож, коли Захарія відмовився видати свого сина Іоанна на страту, первосвященники та книжники отримали нагоду помститися йому.

Окремо були страчені 70 наймудріших мужів – членів Синедріону (верховного судилища іудейського). Крім цього жорстокий цар наказав убити і своїх близьких. Так загинули брат Ірода, сестра з чоловіком, дружина Маріамна та троє синів. Перед самою кончиною Ірод наказав воїнам убити й багатьох славних мужів, що знаходилися в кайданах, аби іудеї не раділи його смерті. Однак цей його наказ не виконали.

Злий Ірод загинув злою смертю, а вбиті за Христа немовлята поселилися з ангелами на Небесах.
Слава Богу вовіки. Амінь.

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
1 Коментар
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
trackback
День пам'яті пророка Ієремії | N.E.W.O.D
4 днів тому

[…] Святий Ієремія, син священника Хелкії, народився в місті Анафофі поблизу Єрусалима, він усе життя зберігав цноту. […]

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x