Хрещення Господа нашого Іісуса Христа

Хрещення Господа нашого Іісуса Христа

6/19 січня Православна Церква святкує Хрещення Господнє.

Коли Син Божий, Іісус Христос, повернувся з Єгипту, то жив у Галілейському місті Назареті разом із Пренепорочною Дівою Богородицею та праведним старцем Іосифом.

Там Іісус разом зі Своїм удаваним батьком Іосифом займався теслярством, а після смерті старця Сам продовжував заробляти цим ремеслом на прожиття Собі та Своїй Пречистій Матері. При цьому Христос не являв Себе світу до тридцятирічного віку, тобто до того віку, до якого в іудеїв ніхто не міг стати вчителем або священником.

Коли Іісусу Христу йшов тридцятий рік, Бог послав Іоанна, сина Захарії, який жив у пустелі, хрестити народ водою і сповістив йому знамення, за яким Іоанн мав впізнати Месію.

Після цього Іоанн почав по всій Йорданській країні проповідувати Хрещення покаяння, і іудейський народ приходив до нього, сповідував свої гріхи та водночас хрестився від нього в Йордані.

У той час прийшов прийняти Хрещення і Христос. Іоанн Хреститель саме перед цим сповістив про Христа народу. Предтеча Господній повідомив, що слідом за ним йде сильніший від нього, Якому він недостойний розв’язати ремінець на взутті. Також Іоанн сказав, що він хрестить водою, а Той, що йде за ним, буде хрестити Духом Святим.

Син Божий, будучи безгрішним, не мав потреби в Хрещенні, однак Він прийшов, щоб очистити через Хрещення гріхи всього світу, які прийняв на Себе. Також Господь хрестився, щоб освятити водне єство та приготувати для людей купіль Святого Хрещення. Крім того, Син Божий прийняв Хрещення, щоб Іоанн побачив знамення, вказане йому Богом, і був правдивим свідком про Христа.

Іоанн духом впізнав Месію, через Якого звеселився ще в утробі своєї матері, і не смів Його хрестити. Він казав Іісусу, що сам потребує хреститися від Нього.

Однак Христос відповів Іоанну: «Облиш це нині, так бо слід нам звершити всяку правду». Ці слова означають, що Іісус виконав всі Заповіді Божі, окрім Заповіді щодо Хрещення, яку Бог дав Іоанну.

Будучи безгрішним, Христос одразу після прийняття Хрещення вийшов із води. Інших же людей Іоанн Хреститель занурював у воду до шиї та тримав так, допоки вони не сповідали всіх своїх гріхів.

Коли Іісус виходив із води, над Ним відкрилися Небеса, спалахнуло яскраве світло, як блискавка, і Дух Святий у вигляді голуба зійшов на Нього.

Як колись Ною та його близьким голубка сповістила про зменшення води потопу, так і тепер подоба голуба передвістила закінчення потопу гріховного.

Голуб же – птах чистий та лагідний, який любить людей. Тому Дух Святий і з’явився у вигляді голуба, оскільки є джерелом чистоти, безоднею людинолюбності та вчителем смирення.

Коли Дух Святий сходив на Іісуса, то пролунав Голос Бога-Отця, що назвав Христа Своїм улюбленим Сином, до Якого Він має благовоління.
Слава Пресвятій Трійці вовіки. Амінь.

(Ми поза політикою. Запрошуємо відвідати наші англомовну і російськомовну частини сайту N.E.W.O.D. Можливо, ви знайдете там багато цікавого)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x