Благородна помста

Благородна помста

У 2023 р. науковий світ відзначив 30 років від дня смерті Альберта Сейбіна – людини, яка врятувала планету від одного з найжахливіших захворювань минулого століття – поліомієліту, відомого також як дитячий параліч. Благородна помста за смерть онука.

Альберт Брюс Себін (Сейбін, Сабін, Albert Bruce Sabin – англ.), народився 26 серпня 1906 р. у Білостоці (теперішня Польща), помер 3 березня 1993 року у Вашингтоні, США.

Головні винаходи Альберта Сейбіна відбулися завдяки багаторічній співпраці з університетом та Дослідницьким центром дитячого госпіталю Цинциннаті (штат Огайо, 1939-1969). Спочатку він спростував загальноприйняту теорію про передачу поліомієліту повітряно-крапельним шляхом і довів у 1941 р., що хвороба має кишкове походження. За свою медичну та гуманітарну діяльність доктор Сейбін отримав 46 почесних звань від університетів світу. 

_______________________________________________________________________________

У 1957 р. Альберт Сейбін досяг успіху, створивши так звану живу вакцину. Сейбін і ще кілька добровольців прищепили вакцину собі. У 1957 р. перша протиполіомієлітна пероральна (приймається всередину) вакцина успішно пройшла випробування в Чилі, Голландії, Японії, Мексиці, Чехословаччині та Швеції.

Вченому запропонували запатентувати свій винахід та співробітничати з найвідомішими фармацевтичними компаніями. Проте він відмовився від усіх вигідних угод.

Альберт Сейбін, онучок якого вбили фашисти в концтаборі, вирішив спасти всіх хворих на поліомієліт дітей Європи. 

“Це буде моєю доброю помстою“, – сказав учений.

У 1961 році Американська медична асоціація рекомендувала до масового використання вакцину Сейбіна замість вакцини Солка. Водночас Сейбін передав свої вакцинні штами ВООЗ, тим самим гарантувавши доступ до препарату за мінімальних витрат.

Безкоштовна вакцина потрапила в усі куточки земної кулі. На початку 1960-х понад 200 мільйонів європейців і американців (переважно – діти) отримали щеплення проти поліомієліту, що, за оцінкою ВООЗ, запобігло 500 тисячам смертей і 5 мільйонам випадків інвалідності. 

Завдяки цьому вакцина Сейбіна стала однією з найбільш доступних і широко використовуваних вакцин у світі. Це призвело до швидкого зниження захворюваності на поліомієліт, а в багатьох країнах – до практично повної її ліквідації.

Як вакцина Сейбіна, так і вакцина Солка практично викорінили цю страшну хворобу на Землі.

(Ще публікації – в російськомовній частині сайту N.E.W.O.D.)

Wayfarer

Wayfarer

0 0 голоси
Рейтинг статті
Підписатися
Сповістити про
guest
1 Коментар
Найстаріші
Найновіше Найбільше голосів
Зворотній зв'язок в режимі реального часу
Переглянути всі коментарі
trackback
Стародавня мозаїка свідчить про послідовників Христа |
28 днів тому назад

[…] молитовних зал, наразі виставлена у Музеї Біблії у Вашингтоні. Виставка триватиме до липня 2025 року. Стародавня […]

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
1
0
Буду рада вашим думкам, прокоментуйте.x
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
1
0
Буду рада вашим думкам, прокоментуйте.x